Зърнени култури се наричат всички семена богати на нишесте (но също и на протеини), които зреят върху клас и спадат към семейство Житни, но има и малки изключения като например киноа и амарант, които принадлежат към различни ботанически семейства, но имат подобен на зърнените култури хранителен състав.
Съществуват стотици различни видове зърнени култури, въпреки че най-отглежданите са пшеница, царевица, ориз, ечемик, лимец, овес, просо, ръж, киноа, амарант, а в България - пшеница и царевица.
Ако си зададем въпроса “Познаваме ли зърнено-житните култури и колко често ги ядем”, ще си отговорим с “Да”. Но ако задълбочим малко въпроса става ясно, че това се отнася най-вече за тестени изделия, като банички и мекици, а не за пълнозърнестите, непреработените и нерафинирани зърна, така както ги е произвела природата.
Но защо е толкова важна консумацията им? Или каква е разликата между бялото и пълнозърнесто брашно? За да видим каква е съществената разлика, нека първо се запознаем със строежа на зърното.
При всички зърнени култури той е сходен и се състои от три основни части:
1) Обвивка или с други думи казано триците, представляват външната част на зърното, което е съставено от седем слоя. В тях се съдържат протеини, витамини, минерали и неразтворими фибри (целулоза). Обвивката на зърното представлява около 15% от неговото тегло.
2) Ендосперм – заема цялата централна част на зърното, която е около 80% от
теглото му. Богата е на нишесте, следователно на въглехидрати,
също така съдържа малко протеини и разтворими фибри. Това е единствената част,
използвана за приготвянето на белите брашна.
3) Зародиш – представлява най-вътрешният слой на зърното. Богат е
на витамин Б и Е, протеини, ензими и есенциални мастни киселини. Именно те са
причината той рядко да влиза в състава на брашното, тъй като намаляват трайността му.
От смилането на зърното се получава брашо, а от неговата преработка, различни тестени изделия като хляб, макарони, качамак, сладки, соленки и други. Трябва да отбележа обаче, че почти всички използвани за приготвянето им брашна са рафинирани, премахната е възможно най-голяма част от обвивката на зърното и зародиша. Така обаче, получаваме прекрасно бяло и пухкаво брашно с почти никакви микронутриенти. Просто бързи и празни калории без никакви хранителни вещества, което влияе отрицателно върху здравето ни.
Виж още: Хранителни последици от рафинирането на зърнените култури.
За разлика от бялото
брашно, при направата на пълнозърнесто такова, се използват целите зърна - както зародиша така и обвивката. Брашното, което получаваме е не толкова бяло на цвят и не толкова еластично, но за сметка на това е изключително полезно. Пълнозърнесто брашно може да се напрви
от всяка зърнена култура.
А ето как да се ориентираме и направим правилният избор при покупката на брашно.
У нас се произвеждат различни типове пшенично брашно - 450, 500, 520, 700,
800, 1150 и тип 1850, наричано пълнозърнесто. Но за съжаление с най-широка
употреба се отличава типът 500.
Според бългаското законодателство всеки тип брашно има своя номер. Това ни дава информация от какво зърно е направено брашното и какво е неговото пепелно съдържание. Пепелното съдържание показва колко добре е пресято зърното и до каква степен е отделена обвивката от него. Ако брашното е тип 500 това означава, че пепелното съдържание е 0,5% от брашното. Тип 1150 има 1,15% полезни съставки. Колкото е по-голямо пепелното съдържание, толкова по-пълнозърнесто е брашното. Следователно брашното, което се смила цяло, без да се отдели никаква чат от него, е тип 1850 при пшеницата или 1750 при ръжта!
Тип 450, 500, 520, 600, 650, 700, 800 – Бяло пшенично брашно
Тип 1000
– Ръжено брашно
Тип 1150
– Типово пшенично брашно
Тип 1750
– Пълнозърнесто ръжено брашно
Тип 1850
– Пълнозърнесто пшенично брашно
Тип
2000 – Брашно от лимецВиж още: Мухъл по храната: трябва ли да я изхвърлим или е достатъчно да отстраним засегнатата част?
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар