
Зеленчуците са най-важният природен източник
на витамини, минерали и фибри. Ако искаме да ги сготвим е необходимо да обърнем
голямo внимание на методите на приготвяне, така че да ограничим загубата на
тези ценни елементи. На практика витамините, минералите и фибрите реагират различно на високите
температури.
- витамините се унищожават от топлината,
- минералите се разтварят във водата при варене,
- фибрите издържат на всякакъв вид термична обработка.
Как
да съхраним витамините при готвенето?
Зеленчуци:
моркови, спанак, тиква
Основен
витамин: витамин
А (бета каротин), издържа само няколко минути в олио при
120 °С, устойчив е на замразяване и дълбоко замразяване.
Препоръчан
метод на готвене: на пара, поръсени със зехтин или запържени
с малко зехтин.
Зеленчуци:
аспержи,
броколи, артишок, карфиол, пресни гъби, картофи, спанак
Основен
витамин: витамин
В1 (тиамин), издържа 2 часа в олио при 120 °С, разрушава се
във вода, при замразяване и дълбоко замразяване.
Препоръчан
метод на готвене:
на пара, поръсени с лимон или оцет, запържени с малко
зехтин, в много редки случай пържени в зехтин.
Зеленчуци:
броколи, цикория, пресни гъби, спанак
Основен
витамин: витамин
В2 (рибофлавин), издържа 5 часа в олио при 170 °С, устойчив е на замразяване и
дълбоко замразяване.
Препоръчан
метод на готвене: на пара, поръсени с лимон или оцет, запържени
с малко зехтин, в много редки случай пържени в зехтин.
Зеленчуци:
броколи, карфиол, чушки, ряпа, целина
Основен
витамин: витамин
С (аскорбинова киселина), разрушава се във вода след 20 минути при 100°С , при
замразяване и дълбоко замразяване
Препоръчан
метод на готвене: запържени с малко зехтин.
Зеленчуци:
зелени зеленчуци, пресни гъби
Основен
витамин: витамин
D (калциферол), устойчив във вода 4 часа
при 125°С, при замразяване и дълбоко замразяване.
Препоръчан
метод на готвене: бланширани за кратко време, на пара или запържени
с малко зехтин.
Зеленчуци:
всички зелени зеленчуци
Основен
витамин: витамин
Е (токоферол),
устойчив 2 часа в олио при 170 °С, при замразяване и дълбоко замразяване.
Препоръчан
метод на готвене: в много редки случай пържени със зехтин.
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар