вторник, 22 декември 2015 г.

Карфиол на фурна с лукчета

Зимата е най-доброто време да се насладим на този зеленчук. Той е супер полезен, отличен източник е на витамин С, каротеноиди (мощен антиоксидант) и фолиева киселина, необходими за образуването на червените кръвни телца. Изключително разнообразен е и неговия минерален състав, като преобладават калций, желязо, фосфор и калий. Съдържа много фибри и вода, докато стойностите на захари, протеини и мазнини са ниски. Освен това, карфиолът има важно за организма  антитуморно и детоксикиращо действие.

Хората, които страдат от хипотиреоидизъм трябва да намалят консумацията му, тъй като съдържа вещество (гойтрогени), което забавя работата на щитовидната жлеза.

След като описах накратко колко е полезен карфиолът, ето една лесна и много вкусна рецепта с продукти, които се намират във всяка кухня. 

Необходими продукти за 4 порции

600 гр. карфиол
16 бр. малки лукчета или 3 големи глави лук
2 ч.л. червен пипер
½ ч.л. кориандър на прах
магданоз - на вкус
фина морска сол
зехтин - на вкус
черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне

В голяма купа разбъркваме зехтина, солта, червения и черния пипер, и кориандъра.

Измиваме карфиола, подсушаваме го с кухненска хартия и го нарязваме на малки розички. Изсипваме го в купата с подправките заедно с лукчетата нарязани наполовина (или главите лук нарязани на филийки)  и хубаво разбъркваме.

Прехвърляме овкусения карфиол в тавичка и печем около 35 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса, или докато карфиолът леко омекне и се зачерви. От време на време разбъркваме.

За финал поръсваме с магданоз и сервираме още топъл. 

Добър апетит!


Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.


giudizio

1 коментар:

  1. Супер идея за приготвянето на този полезен зеленчук. Непременно ще пробвам.

    ОтговорИзтриване