Зимата е
най-доброто време да се насладим на този зеленчук. Той е супер полезен, отличен
източник е на витамин С, каротеноиди (мощен антиоксидант) и фолиева киселина,
необходими за образуването на червените кръвни телца. Изключително разнообразен
е и неговия минерален състав, като преобладават калций, желязо, фосфор и калий. Съдържа много
фибри и вода, докато стойностите на захари, протеини и мазнини са ниски. Освен
това, карфиолът има важно за организма антитуморно
и детоксикиращо действие.
Хората, които
страдат от хипотиреоидизъм трябва да намалят консумацията му, тъй като съдържа
вещество (гойтрогени), което забавя работата на щитовидната жлеза.
След като описах накратко
колко е полезен карфиолът, ето една лесна и много вкусна рецепта с продукти, които се
намират във всяка кухня.
Необходими продукти за 4 порции
600
гр. карфиол
16
бр. малки лукчета или 3 големи глави лук
2
ч.л. червен пипер
½
ч.л. кориандър на прах
магданоз
- на вкус
фина морска сол
зехтин
- на вкус
черен
пипер - на вкус
Начин
на приготвяне
В голяма купа разбъркваме зехтина, солта, червения и черния пипер, и кориандъра.
Измиваме карфиола, подсушаваме го с
кухненска хартия и го нарязваме на малки розички. Изсипваме го в купата с подправките заедно с лукчетата нарязани наполовина (или главите лук нарязани на филийки) и хубаво разбъркваме.
Прехвърляме овкусения карфиол в тавичка и печем около 35 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса, или докато
карфиолът леко омекне и се зачерви. От време на време разбъркваме.
За финал поръсваме с магданоз и сервираме още топъл.
Добър апетит!
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
Супер идея за приготвянето на този полезен зеленчук. Непременно ще пробвам.
ОтговорИзтриване