
Виж още: Растителни млека
За какво служат яйцата?
Яйцата се използват по две причини: за
улесняване на втасването или за слепване на съставките, поради тяхната свързваща
сила. Според това каква функция трябва да заемат в нашата рецепта, можем да ги
заменим с други храни. Предполага се, че ако в рецептата се използват три или
повече яйца, служат за набухване. В такъв случай, най-добре да прибавим към
рецептата 4 грама кремотартар и 3 грама сода бикарбонат, за да се активира втасването.
1 яйце може да бъде заместен с:
Продукт
|
Заместители
|
1
яйце (за свързване, сгъстяване, подслаждане)
|
¼
чаша ( около 40 гр.) пюре от сини сливи, пюре от
ябълки без захар или банан
(+
½ ч.л. бакпулвер в рецептите за печене във фурна)
|
1
яйце (за свързване, сгъстяване, осоляване)
|
¼
чаша доматено пюре, картофено пюре или зеленчуков бульон
|
1
яйце (за свързване, сгъстяване)
|
варен
нахут, варено просо, варен ориз, не предварително изплакнат с вода, за да не
се отмие нишестето
|
1
яйце (за свързване, малко набухване)
|
¼
чаша пасирано тофу
|
1
яйце (за набухване)
|
¼
чаша соево кисело мляко
|
1
яйце (за набухване)
|
2
с.л. брашно от нахут
|
1
яйце (за набухване)
|
1
с.л. мляно ленено семе разбъркано с 3 с.л. вода
|
1
яйце (за набухване)
|
2
с.л. вода + 1 с.л. олио + 2 ч.л. мая
|
1
белтък (за набухване)
|
1
с.л. агар агар разтворен в 1 с.л. вода, хубаво разбит, охладен, и
разбит отново
|
1
яйце (за глазура)
|
намазваме
повърхността със соево мляко или смес от вода и малц
|
1
яйце (за панировка)
|
1
ч.л. нишесте или брашно се разтваря в 2 или 3 с.л. растително мляко или вода.
В тази каша се потапя храната, която искаме да изпържим, като преди това сме
я поръсили с брашно или галета
|
Съвет: заместителя
на яйцето до голяма степен зависи от консистенцията,
която искате да получите и от начина на приготвяне. Едно обиграно око лесно може
да разпознае дали получената смес е подходяща и следователно да я промени в по-гъста
или в по-течна. Заместването на яйцата е лесно и всеки може да намери нови
решения по време на експериментите си в кухнята.
Виж още: Растителни сирена
Виж още: Растителни сирена
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар