неделя, 13 декември 2015 г.

Заместители на яйцето

Да се заместят яйцата в рецептите не е избор, който засяга само веганите, но и всички, които имат непоносимост към тях или онези, които искат да ги изключат от менюто си поради диетични съображения. Но нека първо си отговорим на един въпрос, а именно: за какво служат яйцата и каква е тяхната роля в направата на сладки и солени ястия?

Виж още: Растителни млека

За какво служат яйцата?

Яйцата се използват по две причини: за улесняване на втасването или за слепване на съставките, поради тяхната свързваща сила. Според това каква функция трябва да заемат в нашата рецепта, можем да ги заменим с други храни. Предполага се, че ако в рецептата се използват три или повече яйца, служат за набухване. В такъв случай, най-добре да прибавим към рецептата 4 грама кремотартар и 3 грама сода бикарбонат, за да се активира втасването.

1 яйце може да бъде заместен с:

Продукт
Заместители
1 яйце (за свързване, сгъстяване, подслаждане)
¼ чаша ( около 40 гр.) пюре от сини сливи, пюре от ябълки без захар или банан
(+ ½ ч.л. бакпулвер в рецептите за печене във фурна)
1 яйце (за свързване, сгъстяване, осоляване)
¼ чаша доматено пюре, картофено пюре или зеленчуков бульон
1 яйце (за свързване, сгъстяване)
варен нахут, варено просо, варен ориз, не предварително изплакнат с вода, за да не се отмие нишестето
1 яйце (за свързване, малко набухване)
¼ чаша пасирано тофу
1 яйце (за набухване)
¼ чаша соево кисело мляко
1 яйце (за набухване)
2 с.л. брашно от нахут
1 яйце (за набухване)
1 с.л. мляно ленено семе разбъркано с 3 с.л. вода
1 яйце (за набухване)
2 с.л. вода + 1 с.л. олио + 2 ч.л. мая
1 белтък (за набухване)
1 с.л. агар агар разтворен в 1 с.л. вода, хубаво разбит, охладен, и разбит отново
1 яйце (за глазура)
намазваме повърхността със соево мляко или смес от вода и малц
1 яйце (за панировка)
1 ч.л. нишесте или брашно се разтваря в 2 или 3 с.л. растително мляко или вода. В тази каша се потапя храната, която искаме да изпържим, като преди това сме я поръсили с брашно или галета

Съвет: заместителя на яйцето до голяма степен зависи от  консистенцията, която искате да получите и от начина на приготвяне. Едно обиграно око лесно може да разпознае дали получената смес е подходяща и следователно да я промени в по-гъста или в по-течна. Заместването на яйцата е лесно и всеки може да намери нови решения по време на експериментите си в кухнята.

Виж още: Растителни сирена


Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.




giudizio

0 коментари:

Публикуване на коментар