Обичам всички зеленчуци от семейство Кръстоцветни, като брюкселското зеле, карфиола, зелето & Co. и тъй като сега им е сезона, доста често ги готвя експериментирайки нови рецепти.
Между другото, в зелето има почти всички видове витамини и е отличен резервоар на жизнено важни за човешкия организъм микроелементи като калий, фосфор, манган, магнезий, желязо, органични киселини и фитонциди. Също така има противовъзпалителни, противоязвени и лечебни свойства (препоръчва за хора, страдащи от гастрит или язва), понижава риска от рак на дебелото черво и стимулира имунната система.
Необходими продукти за
4 порции
½ зелка, около 1.3 кг.
1 глава лук
3 с.л. зехтин
2 ч.л. къри
1 ч.л. кимион на прах
2 с.л. стафиди
фина морска сол, черен пипер, червен пипер на вкус
Начин
на приготвяне
Накисваме стафидите в хладка вода.
Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината.
Прибавяме ситно нарязаното зеле, сол, червен и черен пипер. Оставяме ястието да ври на слаб огън, като често го разбъркваме и при нужда доливаме вряла вода.
Десетина минути преди края на варенето добавяме стафидите, кърито и кимиона.
Сервира се топло.
Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината.
Прибавяме ситно нарязаното зеле, сол, червен и черен пипер. Оставяме ястието да ври на слаб огън, като често го разбъркваме и при нужда доливаме вряла вода.
Десетина минути преди края на варенето добавяме стафидите, кърито и кимиона.
Сервира се топло.
Добър апетит!
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар