неделя, 13 декември 2015 г.

Растителни млека

Растителните млека са подходящи за закуска и заместват идеално кравето мляко в рецепти, които го изискват.
Растителните алтернативни млека нямат контраиндикации  както кравето мляко, защото са лишени от холестерол, лактоза и казеин. Следователно те са подходящи за всички случаи на непоносимост (тази, към кравето мляко е една от най-разпространените) алергии, колит, акне, дихателни инфекции, атеросклероза, остеопороза.

От хранителна гледна точка са богати на витамини, протеини, фибри и минерали, но се консултирайте винаги с експерт преди да дадете някое от тези млека на новородено.

Бадемово мляко

Има леко сладък вкус и може директно да се консумира,  да се  прибави към овесена каша, да се използва за приготвянето на десерти или сладкиши на фурна. Съдържа големи количества витамин А, както и други витамини, минерални соли и омега мастни киселини, но има по-малко протеини от соевото мляко. При производството му често се използва соев лецитин, следователно съдържа соя. Не съдържа холестерол и наситени мазнини.

Рецепта за бадемово мляко приготвено в домашни условия

1 чаша сурови бадеми
1 супена лъжица сироп от кафяв ориз
4 чаши вода
щипка сол

Пасирайте продуктите. Изсипете течността в купа като я филтрирате през ситна цедка или тензух. Съхранява се в хладилник.

Приготвеното мляко е малко повече от 1 литър.

Виж още: Растителни сирена

Кокосово мляко

То е сладко и се намира във вътрешността на кокосовия орех. Рядко може да се намери прясно, прави се чрез изстискване на течността от месестата част, след което се добавя вода. Съдържа много наситени мазнини, малко количество протеини и е ниско калорично.

Рецепта за кокосово мляко приготвено в домашни условия

1 ½ чаша кокосови стърготини
3 чаши топла вода (не вряла)

Смесете кокосовите стърготини и водата в купа и ги оставете да изстинат на стайна температура. Филтрирайте цялата течността през ситна цедка или тензух. Съхранявайте в хладилник.

Приготвеното мляко се равнява на 2 ½ чаши.

Виж още: Растителна сметана: бита и заквасена

Овесено мляко

Сред всички растителни млека, овесеното е най-подходящо за високите температури при готвене, особено за супи и яхнии. Спомага за лекото сгъстяване на ястията. Не съдържа холестерол. При закупуването му внимавайте, защото не всички марки са без глутен.

Рецепта за овесено мляко приготвено в домашни условия

1 чаша овес
5 чаши вода
½ чаена лъжичка екстракт от ванилия
1 чаена лъжичка царевично нишесте
1 лъжичка нерафинирана захар
щипка индийско орехче
щипка сол

Кипнете продуктите на средно-висока температура. Намалете котлона и захлупете с капак,  оставете ги да къкрят около 10 минути докато овеса не омекне. Пасирайте, след като сместа изстине. Оставете да престои около час, след което я филтрирайте през ситна цедка или тензух. Изстудете.

Приготвеното мляко е малко повече от 1 литър.

Оризово мляко

То е по- сладко от соевото мляко и съдържа повече въглехидрати от кревето, без холестерол е и наситени мазнини. Прибавено към овесена каша или други зърнени храни е много вкусно, но не е устойчиво на високи температури, освен ако не се добавят стабилизатори. Намира се обогатено с калций и витамини А и Д.

Рецепта за оризово мляко приготвено в домашни условия

4 чаши вода
½ чаша ориз или пълнозърнест ориз
½ чаена лъжичка екстракт от ванилия

Кипнете продуктите на средно-висока температура. Намалете котлона и захлупете с капак. Оставете сместа да къкри около 25 минути или докато ориза не омекне (ако е пълнозърнест, ще му трябва повече време). След като изстине, пасирайте. Оставете я да престои около час и филтрирайте през ситна цедка или тензух. Изстудете.

Приготвеното мляко се равнява на 2 ½ чаши.


Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.


0 коментари:

Публикуване на коментар