четвъртък, 28 януари 2016 г.

Крем карамел веган

Крем карамел без мляко, яйца и ... захар!!! Как? Благодарение на тахана и кленовия сироп. С тяхна помощ ще успеем да придадем на нашия крем карамел типичния сладко-горчив вкус на така известния ни десерт.

Необходими продукти за 6 порции

500 мл. соево мляко
50 мл. оризов сироп
50 мл. кленов сироп (получен от сока на кленовото дърво, да не се бърка със сиропите с "вкус на клен")
1,5 с.л. тахан
1,5 с.л. царевично нишесте
1,5 ч.л. агар агар на прах (желиращ, растителен агент)
щипка сол
6 с.л. кленов сироп за сервиране 

Начин на приготвяне

Кипнете в тенджерка млякото,  прибавете солта и агар агар. Оставете да поври няколко минути, докато агар агар не се разтвори напълно. Разбърквайте периодично.

Смесете в купичка оризовия сироп, кленовия сироп и тахана, и ги прибавете към млякото.

След няколко минути разтворете царевичното нишесте в малко количество студено соево мляко и го изсипете в тенджерката. Бъркайте непрекъснато и когато крема започне леко да се сгъстява, го свалете от огъня.

Излейте крема във формички (или ако предпочитате в голям подходящ съд) и ги оставете да изстинат на стайна температура.

Похлупете формичките и ги сложете в хладилника за минимум 6 часа, преди сервиране ги полейте с една лъжица кленов сироп.

Вместо соево мляко може да използвате овесено, но крем карамела няма да е толкова плътен и кремообразен.

Да ви е сладко!


Съвети: ще познаете, че агар агар се е разтворил напълно, когато се стопят малките, прозрачни кристалчета плуващи по повърхността на соевото мляко.

За нетолерантните към глутена!!! Бъдете внимателни при избора на оризов сироп, защото някои производители за производството му използват ензими на ечемик, следователно в тези случаи съдържа глутен.


Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, и натурална козметика.


giudizio

1 коментар: