вторник, 19 януари 2016 г.

Хумус


Хумусът идва от Близкия изток, където е извънредно популярен сред населението. Всъщност той е разядка, която се прави от нахут, сусамов тахан и подправки.

Именно комбинацията от тези съставки го прави толкова богат на витамини и минерали, затова нека ги разгледаме по отделно:

  • нахутът съдържа качествени протеини, въглехидрати (главно нишесте) и полиненаситени мазнини. Богат е на витамини от групата В, витамин Е и минерали, като фосфор, калий, магнезий, манган, калций, натрий, желязо и цинк. Също така съдържа и фибри.
  • таханът е богат на витамин B, магнезий, желязо, селен, ненаситени мазнини, сезаминол (полезен в борбата със свободните радикали) и калцийВсичко това благодарение на сусамът, една от храните с най-високо съдържание на калций, която можем да поднесем на нашата трапеза.
  •  чесънът и лимонът са мощни антиоксиданти.
Хубавото е, че не трябва да ходим чак до Близкия изток, за да си похапнем хумус, можем да си го приготвим у дома, много е лесно. Ето как:

Необходими продукти 

200 гр. нахут
1 средна глава кромид лук
½ чаша бульон от варения нахут
1 стрък целина
2 с.л. сусамов тахан
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. оцет
1 с.л. нарязан магданоз
½ скилидка чесън
½ с.л. обезсолени каперси (не са задължителни)
1 дафинов лист
фина морска сол

Накисваме нахута за една нощ, изплакваме го и го слагаме да ври за около 30-45 минути в тенджера под налягане, заедно с дафиновия лист ( времето зависи от тенджерата ви, ако нямате такава, вижте времето за готвене на различните бобови растения в таблицата тук).  Смъкваме налягането на тенджерата, изваждаме дафиновия лист, добавяме цели лука и целината, и продължаваме варенето докато нахута не се свари напълно.

Изцеждаме нахута от бульона (като запазваме една чаша), отстраняваме зеленчуците и го пасираме заедно с магданоза, каперсите (като предварително сме им отмили солта), тахина, чесъна, лимоновия сок и оцета. По лично смутрение може да се добави малко от запазения бульона, като се внимава да се запази компактна консистенцията. Опитваме на вкус и подправяме със сол.

Може да се сервира така както е или да се намаже на филийка черен хляб, украсена с черна маслина, листенце магданоз и ¼ резен лимон.

Добър апетит!

                                                                                                                                                                
Съвет: само в краен случай използвайте консерви. Ако все пак ви се налага, избирайте стъклените буркани пред металните консерви. 

Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.


giudizio

0 коментари:

Публикуване на коментар