понеделник, 18 януари 2016 г.

Палачинки веган за сладки и солени плънки


Палачинките са родом от Франция, но бързо успяват да завладеят трапезите в цял свят. Ето една базова рецепта за приготвянето на фантастични палачинки веган, подходящи както за сладки, така и за солени плънки.

Сладките палачинки са идеални за закуска или за закуска-обяд, докато солените, за пикник на открито, за аперитив или по всяко време, когато искаме да се поглезим.

Необходими продукти за 10 палачинки с диаметър около 15 см

150 гр. пълнозърнесто брашно
1 с.л. царевично нишесте
1 с.л. зехтин
½ ч.л. куркума, за цвят
щипка фина морска сол
350 мл. вода (може да се замести със соево мляко)

Начин на приготвяне:

Смесете в дълбока купа пресятото брашно, царевичното нишесте, щипката сол и куркумата, която ще придаде цвят на палачинките веган.

Разбъркайте много добре съставките, след което постепенно добавете водата, докато не получите смес, малко по-рядка от боза. Добавете зехтина и разбъркайте отново.

Ако сте решили да приготвите солени палачинки, добавете към тестото прясно смлян черен пипер.

А ако ви се хапват сладки палачинки, към сместа може да добавите ½ ч.л. ванилия.

В незалепващ тиган капнете малко зехтин и го разстелете по цялата му повърхност. Когато се нагорещи, изсипете в него от сместа, хубаво е за тази цел да използвате черпак. Когато палачинката се сгъсти и започне с лекота да се отлепя  по краищата, я обърнете.

Поставете готовите палачинки в чиния и ги покрийте с кърпа, за да останат топли или преди сервирането им ги затоплете във фурната на 100°C.   

Опитайте ги с руска салата веган, със снежанка веган или с нутела веган, със сигурност много ще ви се усладят.

Добър апетит!


Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.


0 коментари:

Публикуване на коментар