Преди появата на химическите торове, наличното количество на азот в хумуса е ограничавало броя на растенията, които е можело да растат на един хектар земя. Въвеждането им от страна на индустрията през 50-те години, е довело до увеличение на културните добиви (приблизително десет пъти по-голяма реколта, дори и повече). Ето защо селското стопанство е започнало да произвежда толкова много, че се е превърнало в индустриално. И така, екстремната експлоатация на земята е довела до нейното обедняване по отношение на многобройни микроелементи. На практика основните съставки на химическите торове са предимно азот, фосфор и калий. От жив “организъм”, земеделието се е превърнало в машина, в която се вкарват химически торове за получаването на големи количества пшеница, царевица, ориз и т.н.
В
действителност растенията,
с техните сложни
процеси на растеж и развитие, изискват
многобройни други естествено присъстващи
компоненти в хумуса, които се подновяват
постоянно от хилядите микроорганизми, които са част от хранителната верига.
От
появата на
интензивното земеделие е налице
едно прогресивно обедняване и намаляване на количеството
хумус в почвата: от 5-10% на
0.5-2%. За около сто години, добивът на
пшеница за хектар се е утроил, но минералното й
съдържание, като цинк и селен, е намаляло с около една трета.
Това обедняване на почвата
прави растенията по-уязвими
на атаките на паразити и вредни насекоми, за което унищожение е
необходимо да се прибегне до пръскане
на все повече пестициди и други химически
вещества, които често са вредни
за здравето. Индустриалното земеделие
е постигнало голям напредък с увеличаване
на количествените добиви,
но тази количествена печалба е за сметка на качеството.
Като се
има предвид количествата
на някои от основните хранителни
вещества в селскостопанските продукти, от 1950 година
насам се наблюдава намаляване на:
20% на витамин С
15% на желязо
38% на витамин В2
16% на калций
10% на цинк и селен
15% на желязо
38% на витамин В2
16% на калций
10% на цинк и селен
Днес
трябва да се изядат около три ябълки, за да получим същите хранителни вещества от една ябълка през
1940 година!
Милена Моллова
Източник на данните: Alimentazione Bioenergetica
(Foto: lee-county)
(Foto: lee-county)
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар