сряда, 27 януари 2016 г.

Химическите торовеПреди появата на химическите торове, наличното количество на азот в хумуса е ограничавало броя на растенията, които е можело да растат на един хектар земя. Въвеждането им от страна на индустрията през 50-те години, е довело до увеличение на културните добиви (приблизително десет пъти по-голяма реколта, дори и повече). Ето защо селското стопанство е започнало да произвежда толкова много, че се е превърнало в индустриално. И така, екстремната  експлоатация на земята е довела до нейното обедняване по отношение на многобройни микроелементи. На практика основните съставки на химическите торове са предимно азот, фосфор и калий. От жив организъм, земеделието се е превърнало в машина, в която се вкарват химически торове за получаването на големи количества пшеница, царевица, ориз и т.н.

В действителност растенията, с техните сложни процеси на растеж и развитие, изискват многобройни други естествено присъстващи компоненти в  хумуса, които се подновяват постоянно от хилядите микроорганизми, които са част от хранителната верига.

От появата на интензивното земеделие е налице едно прогресивно обедняване и намаляване на количеството хумус в почвата: от 5-10% на 0.5-2%. За около сто години, добивът на пшеница за хектар се е утроил, но минералното й съдържание, като цинк и селен, е намаляло с около една трета.

Това обедняване на почвата прави растенията по-уязвими на атаките на паразити и вредни насекоми, за което унищожение е необходимо да се прибегне до пръскане на все повече пестициди и други химически вещества, които често са вредни за здравето. Индустриалното земеделие е постигнало голям напредък с увеличаване на количествените добиви, но тази количествена печалба е за сметка на качеството.

Като се има предвид количествата на някои от основните хранителни вещества в селскостопанските продукти, от 1950 година насам се наблюдава намаляване на:

20% на витамин С
15% на желязо
38% на витамин В2
16% на калций
10% на цинк и селен


Днес трябва да се изядат около три ябълки, за да получим същите хранителни вещества от една ябълка през 1940 година!

Милена Моллова
Източник на данните: Alimentazione Bioenergetica
(Foto: lee-county)

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.


0 коментари:

Публикуване на коментар