сряда, 27 януари 2016 г.

Картофена салата с червено цвекло


В моите рецепти използвам предимно пресни и сезонни плодове и зеленчуци. Сега е сезона на червеното цвекло  и тъй като ми беше останала една глава, реших да експериментирам.  Който не е свикнал с вкуса му,  (малко специфичен, наподобява вкуса на пръст), може да пробва тази рецепта, защото праза и соса значително го заличават. 

Червеното цвекло е много полезно, затова е хубаво да присъства в менюто ни. Освен, че е много лесно смилаемо, съдържанието му на фолиева киселина и желязо го правят отличен съюзник в борбата с анемията. Освежава и пречиства организма, тъй като улеснява отстраняването на токсини и излишни мазнини. Също така подпомага храносмилането като стимулира производството на стомашен сок и действа тонизиращо поради наличието на захари, витамини и минерали.

Необходими продукти за 4 порции

4 големи картофа, сварени и нарязани на кубчета
1 глава червено цвекло, сварена и нарязана на кубчета
1/3 праз лук, нарязан на филийки
сол на вкус

Необходими продукти за соса

50 гр. белени семки, предварително изкиснати във вода около 1 час
1 лимон
¼ ч.л. сол
½ ч.л. горчица
½ ч.л. кориандър
80 мл. вода
¼ ч.л. куркума 
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Сварете картофите и червеното цвекло, и ги нарежете на кубчета.  Към тях  добавете праза и соса, след което хубаво разбъркайте. Може да оставите няколко лъжици сос настрана, с който накрая да декорирате салатата.

Ако е необходимо добавете още сол, лимон или черен пипер. Изстудете преди да сервирате.

Начин на приготвяне на соса

Пасирайте  всички съставки с кухненски робот или блендер  до образуването на кремообразна смес.


Добър апетит!


Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.


giudizio

0 коментари:

Публикуване на коментар