понеделник, 18 януари 2016 г.

Леден бананов крем


Бананът е едно от най-древните култивирани растения. Смята се, че негова родина е Малайския архипелаг. Археологически и палеоложки доказателства от Папуа - Нова Гвинея показватче банани са се култивирали от около 5000 година пр.н.е. и дори е възможно доста преди това — от около 8000 година пр.н.е. 

Бананът съдържа:
  • големи количества прости и сложни захари (около 50 гр. в 100 гр. пресни плодове и 65 гр. в 100 гр. сушени плодове;
  •  различни минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, сяра и най-вече калий (440 мг. в 100 гр. пресен плод;
  • умерени количества витамини А и C;
  • малки количества растителни протеини;
  • незначителни количества мазнини (0,3 гр. в 100 гр. пресен плод);
  • серотонин, вещество, което участва в регулирането на множество функции, като сън, телесна температура и настроение;
  • триптофан, аминокиселина, която тялото преобразува в серотонин;
  • танини и фибри.
Консумацията на банани се препоръчва по време на различните фази на растеж, поради забележителните му хранителни характеристики; на възрастните хора и болните, поради лесното му храносмилане и минералното му съдържание; на физически или интелектуално преуморените лица, за възстановяване на енергията; и на страдащите от високо кръвно налягане, мускулни крампи и стомашни киселини.

Някои изследвания показват, че яденето на един банан дневно, като лека закуска, спомага за повишаване на настроението.

Поради високото си захарно съдържание обаче, бананите не са подходящи за диабетици.

Ето и една много бърза рецепта с банани, за подобряване на настроението:

Леден бананов крем
2-4 порции

Необходими продукти за соса

3 с.л. какао на прах
3 с.л. сироп от агаве ( или друг подсладител)
125 мл. соево мляко

Необходими продукти за крема

4 замразени банана
125 мл. растително мляко
½ ч.л. ванилия ( по желание)
20 мл. сок от червено цвекло за цвят ( по желание)

Начин на приготвяне

Първо пригответе соса, като кипнете в тенджерка какаото, подсладителя и соевото мляко. Намалете огънят и като бъркате непрекъснато оставете сместа да къкри, докато леко се сгъсти. Опитайте на вкус и ако е нужно подсладете още малко. Свалете от котлона и оставете настрана.

Пасирайте в блендер или кухненски робот бананите, соевото мляко, ванилията и сока от червеното цвекло, до получаване на кремообразна смес, без бучки.

Напълнете с банановия крем четири чашки, полейте с какаовия сос и сервирайте веднага.

Добър апетит!

Съвет: тъй като различните подсладители имат различна сладост, ако за какаовия сос не използвате сироп от агаве, а друг подсладител, първо пробвайте с по-малко количество, опитайте на вкус и ако е необходимо добавете още.


Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.


giudizio

2 коментара:

  1. Благодаря за идеята. Получи се много вкусно и лесно за приготвяне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че споделихте. Радвам се, че сте останали доволни.

      Изтриване