четвъртък, 28 януари 2016 г.

Маслено пълнозърнесто тесто веган за основа на солен пай или киш


Версията веган на масленото тесто, наричано още пате бризe‘ се приготвя без маргарин или масло. Може да използвате брашното, което най-много ви се услажда, стига то да е пълнозърнесто, полу пълнозърнесто или смес от равни части на брашно тип 650 и пълнозърнесто. Изрично не ви препоръчвам бялото брашно, тип 450 или 500. Както винаги аз използвах пълнозърнесто и стана много вкусно. За плънката е хубаво да ползвате като база пасирано тофу, а към него да добавите каквито искате зеленчуци: тиквички, лук, грах, праз, спанак, чушки, патладжани и т.н.

Рецептата, която аз ще ви предложа е:

Солен пай с праз и броколи

Необходими продукти за среден по размери пай
200 гр. пълнозърнесто брашно (или това което предпочитате, но да не е бяло)
60 мл. зехтин екстра върджин
60 мл. вода
5 гр. фина морска сол

Необходими продукти за плънката

150 гр. тофу, пасирано
1 праз лук, нарязан на филийки
400 гр. броколи, нарязано на много ситно
1 с.л. зехтих екстра върджин
фина морска сол
черен пипер

Начин на приготвяне на тестото

В купа разбъркайте пресятото брашното със солта.

Добавете зехтина, след това водата и започнете да месите с ръце или кухненски робот докато тестото не стане гладко. Оформете го на топка, увийте го във фолио и го сложете в хладилника за около двайсет минути.

Разточете тестото във формата на кръг с около 5 см по-широк от съда, в който ще печете и с дебелина около 0,3 см.

Намажете стените на съда със зехтин, поръсете ги с малко брашно и пренесете разточеното тесто.

Надупчете тестото тук там с вилица и прибавете пълнежа.  

Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор около 35 минути или до изпичане на пая.

Начин на приготвяне на плънката

Запържете със зехтина нарязаните праз и броколи.

Когато зеленчуците поомекнат, свалете от котлона, изчакайте леко да поизстинат и добавете пасираното тофу. Хубаво разбъркайте сместа с ръце, както за кюфтета. Коригирайте на сол и черен пипер и разстелете плънката върху тестото.

Добър апетит!


Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.

giudizio

0 коментари:

Публикуване на коментар