Версията веган на масленото тесто, наричано още пате бризe‘ се приготвя без маргарин или масло.
Може да използвате брашното, което най-много ви се услажда, стига то да е пълнозърнесто, полу
пълнозърнесто или смес от равни части на брашно тип 650 и пълнозърнесто.
Изрично не ви препоръчвам бялото брашно, тип 450 или 500. Както винаги аз използвах
пълнозърнесто и стана много вкусно.
За плънката е хубаво да ползвате като база пасирано тофу, а към него да
добавите каквито искате зеленчуци: тиквички, лук, грах, праз, спанак, чушки,
патладжани и т.н.
Рецептата, която аз ще ви предложа е:
Солен пай с праз и броколи
Необходими
продукти за среден по размери пай
200 гр. пълнозърнесто брашно (или това което
предпочитате, но да не е бяло)
60 мл. зехтин екстра върджин
60 мл.
вода
5 гр. фина морска сол
Необходими
продукти за плънката
150 гр. тофу, пасирано
1 праз лук, нарязан на филийки
400 гр. броколи, нарязано на много ситно
1 с.л. зехтих екстра върджин
фина морска сол
черен пипер
Начин
на приготвяне на тестото
В купа разбъркайте пресятото брашното със
солта.
Добавете зехтина, след това водата и започнете
да месите с ръце или кухненски робот докато тестото не стане гладко. Оформете
го на топка, увийте го във фолио и го сложете в хладилника за около двайсет
минути.
Разточете тестото във формата на кръг с около
5 см по-широк от съда, в който ще печете и с дебелина около 0,3 см.
Намажете стените на съда със зехтин, поръсете
ги с малко брашно и пренесете разточеното тесто.
Надупчете тестото тук там с вилица и прибавете
пълнежа.
Печете на предварително загрята на 180
градуса фурна с вентилатор около 35 минути или до изпичане на пая.
Начин
на приготвяне на плънката
Запържете със зехтина нарязаните праз и
броколи.
Когато зеленчуците поомекнат, свалете от
котлона, изчакайте леко да поизстинат и добавете пасираното тофу. Хубаво
разбъркайте сместа с ръце, както за кюфтета. Коригирайте на сол и черен пипер и
разстелете плънката върху тестото.
Добър апетит!
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар