вторник, 19 януари 2016 г.

Нахутена супа с кокосово мляко


В тези студени дни единственото, което може да ме сгрее е една топла супичка, а ако съдържа кокосово мляко, ми сгрява и душата. Отнася ме в далечни земи, на топло, на слънце ....  

...  връщам се отново, за да споделя с вас рецептата и характеристиките на кокосовия орех, за да може и вие да отлетите на някой райски остров, също като мен J.

Кокосовият орех е отличен източник на енергия, поради високото си съдържание на мазнини (около 36%), захари (9%) и минерални соли, като калций, натрий, фосфор, калий, магнезий, желязо и мед. Съдържа също протеини (4%) и не голямо количество витамини.

Този екзотичен плод е лесно смилаем и не затруднява храносмилателната система. 

От кокосовият орех се произвежда кокосово мляко, кокосови стърготини, кокосово масло и кокосово олио.

Но ... внимание! Консумацията на мазнини, получени от кокосовият орех трябва да бъде ограничена, особено при пациенти с риск от сърдечно-съдови заболявания, защото тези мазнини повишават лошия холестерол (LDL) и намаляват добрия (HDL), който защитава кръвоносните съдове.

Нахутена супа с кокосово мляко

Необходими продукти за 6 порции

450 гр. сварен нахут
200 гр. царевица (ако е от консерва се уверете, че не съдържа захар)
200 мл. кокосово мляко (ако е от консерва се уверете, че не съдържа захар)
1 средно голям праз, измит и нарязан
2 скилидки чесън, нарязани
3 малки картофа, обелени и нарязани на не много големи кубчета
Лют червен пипер (по желание)
2 с.л. зехтин
фина морска сол
черен пипер

Начин на приготвяне

В тенджера, запържете със зехтина нарязаните праз, чесън и картофи. Посолете ги и добавете малко вода.

Когато зеленчуците поомекнат добавете сварения нахут, царевица, кокосово мляко и още малко вода. Изчакайте отново да кипнат и намалете котлона. Оставете супата да поври още 15-тина минути, докато не се сгъсти и картофите не омекнат. Добавете още сол, ако е необходимо и черен пипер.

Сервирайте супата топла.

Добър апетит!

Съвет:  за рецептата съм използвала кокосово мляко от консерва на ДМ. Съдържа само кокос и вода, но въпреки това консистенцията му е сравнително гъста. Ако сте решили да си направите в къщи, рецептата тук, ще са ви необходими 300 – 400 мл., в такъв случай намалете количеството вода в рецептата.


Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.


giudizio

0 коментари:

Публикуване на коментар