понеделник, 18 януари 2016 г.

Ризото с шафран и грах


Tъй като днешната рецепта е с шaфран, бих искала да кажа някои любопитни факти за него.

Шафранът е една от най-скъпите подправки: за производството на 1 кг са необходими около 40 часа интензивен денонощен труд и набирането на 150,000 цветчета, на които се откъсват трите мънички близалца и част от шийката, след което трябва бързо да се изсушават.

Въпреки, че се използва в много малки количества, шафранът осигурява на тялото значително количество бета каротин, едно от най-ефективните вещества при борбата с някои видове рак. В сравнение с моркова (при равно тегло) шафранът съдържа 1000 пъти повече каротин.

Шафранът съдържа също и голямо количество витамин В1, необходим за растежа и Витамин B2, който спомага за усвояването на мазнините, белтъчините и въглехидратите.

Тази така ценна подправка намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и действа благоприятно при оскъдна, и болезнена менструация.

Виж още: Зеленчуци с кафяв ориз в сос и шафран

Ризото с шафран и грах

Кой казва, че ризотото не става хубаво с пълнозърнест ориз?  Просто трябва да изберем правилният, този със закръглени зърна. 

Необходими продукти за 4 порции

350 гр. пълнозърнест ориз или така наречения кафяв
1 пакетче шафран
200 – 250  гр. грах
4 с.л. зехтин
черен пипер на вкус
3 с.л. хранителна мая (не е задължителна, в рецептата замества пармезана и засилва ароматите)

За бульона

1 средно голяма глава кромид лук
2 средно големи скилидки чесън
1 морков
1  стрък целина
1,5 л. вода
фина морска сол 

Начин на приготвяне

Тъй като за рецептата използваме пълнозърнест ориз (виж още: Хранителни последици от рафинирането на зърнените култури) и времето му за готвене е около 45 минути, начина на приготвяне на ризотото малко се различава от класическия”.

Почистваме ориза от начупените или по-тъмни на цвят зърна и хубаво го измиваме под течаща вода.

Приготвяме бульона. Кипваме в тенджера водата, слагаме сол на вкус и нарязаните на много ситно лук, чесън, морков и целина. Оставяме ги да поврят на среден огън около 5-10 минути, след което намаляваме котлона на минимум.

В тенджера с широко дъно загряваме зехтина и прибавяме ориза. Запържваме го на умерен огън около минута, като го бъркаме да не залепне.

При ориза изсипваме няколко черпака от къкрещия бульон, докато не го покрие с два пръста. Разбъркваме хубаво и намаляваме котлона.

Изминали 10-15 минути изкючваме котлона на бульона и към ориза добавяме граха.

Периодично разбъркваме и доливаме бульон, още преди ориза да е поел цялата течност.

Пет минути преди ориза да се е сварил (да не забравяме, че зърната му трябва да останат леко ал денте или с други думи, леко твърди) разтваряме шафрана в малко хладка вода, прибавяме го към ястието и разбъркваме хубаво.

По желание добавяме хранителната мая и черния пипер, разбъркваме и сервираме топло.

Добър апетит!

Съвет: ако случайно приготвения бульон се окаже недостатъчен (това зависи от сорта на ориза) добавете към ризотото гореща вода.

Милена Моллова

ПРЕПРАТКИ:

Facebook страница: VeganZona




giudizio

2 коментара:

  1. Здравейте, хареса ми рецептата и желая да я пробвам, но в момента имам само кафяв ориз, дали ще се получи ризото с него или да не рискувам?!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Анонимен,
    Благодаря за въпросът ти. Може би трябваше да поясня, че кафявият ориз и пълнозърнестият са едно и също нещо, ще го допълня в статията. Просто цветът му зависи от сорта.
    Спорно готвене и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване