Шафранът е една от най-скъпите подправки: за производството на 1 кг са необходими
около 40 часа интензивен
денонощен труд и набирането на 150,000 цветчета, на които се откъсват трите мънички близалца
и част от шийката, след което трябва бързо да се изсушават.
Въпреки, че се използва в много малки количества, шафранът осигурява на тялото значително количество бета каротин, едно
от най-ефективните вещества при борбата с някои видове рак. В сравнение с моркова (при
равно тегло) шафранът съдържа 1000 пъти повече каротин.
Шафранът съдържа също и голямо количество витамин
В1, необходим за растежа и Витамин B2, който спомага за усвояването на мазнините,
белтъчините и въглехидратите.
Тази така ценна подправка намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и действа
благоприятно при оскъдна, и болезнена менструация.
Виж още: Зеленчуци с кафяв ориз в сос и шафран
Виж още: Зеленчуци с кафяв ориз в сос и шафран
Ризото с шафран и грах
Кой казва, че ризотото не става хубаво с
пълнозърнест ориз? Просто трябва да изберем
правилният, този със закръглени зърна.
Необходими
продукти за 4 порции
350 гр. пълнозърнест ориз или така наречения кафяв
1 пакетче
шафран
200 – 250 гр. грах
4 с.л. зехтин
черен пипер на вкус
3 с.л. хранителна
мая (не е задължителна, в рецептата замества пармезана и засилва ароматите)
За бульона
1 средно голяма глава кромид лук
2 средно големи скилидки чесън
1 морков
1 стрък
целина
1,5 л. вода
фина морска сол
Начин
на приготвяне
Тъй като за рецептата използваме пълнозърнест
ориз (виж още: Хранителни
последици от рафинирането на зърнените култури) и времето му за готвене е около 45
минути, начина на приготвяне на ризотото малко се различава от “класическия”.
Почистваме ориза от начупените или
по-тъмни на цвят зърна и хубаво го измиваме под течаща вода.
Приготвяме бульона. Кипваме
в тенджера водата, слагаме сол на вкус и нарязаните на много ситно лук,
чесън, морков и целина. Оставяме ги да поврят на среден огън около 5-10 минути,
след което намаляваме котлона на минимум.
В тенджера с широко дъно загряваме зехтина и
прибавяме ориза. Запържваме го на умерен огън около минута, като го бъркаме да не
залепне.
При ориза изсипваме няколко
черпака от къкрещия бульон, докато не го покрие с два пръста. Разбъркваме хубаво и намаляваме котлона.
Изминали 10-15 минути изкючваме котлона на бульона и към ориза добавяме граха.
Периодично разбъркваме и доливаме бульон, още
преди ориза да е поел цялата течност.
Пет минути преди ориза да се е сварил (да не
забравяме, че зърната му трябва да останат леко ал денте или с други думи, леко
твърди) разтваряме шафрана в малко хладка вода, прибавяме го към ястието и разбъркваме
хубаво.
По желание добавяме хранителната мая и черния пипер, разбъркваме и сервираме топло.
Добър апетит!
Съвет:
ако случайно приготвения бульон се окаже недостатъчен (това зависи от сорта на
ориза) добавете към ризотото гореща вода.
Милена Моллова
ПРЕПРАТКИ:
Здравейте, хареса ми рецептата и желая да я пробвам, но в момента имам само кафяв ориз, дали ще се получи ризото с него или да не рискувам?!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен,
ОтговорИзтриванеБлагодаря за въпросът ти. Може би трябваше да поясня, че кафявият ориз и пълнозърнестият са едно и също нещо, ще го допълня в статията. Просто цветът му зависи от сорта.
Спорно готвене и да ви е сладко!