вторник, 26 януари 2016 г.

Салата от пълнозърнест лимец с целина и маслини


Лимецът е лесно смилаем: освежава и пречиства организма, но някои лекари не препоръчват честота му консумация на хора, които страдат от заболявания на черния дроб, далак, камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Значителното количество фибри прави лимецът чудесен лек при запек и намалява риска от заболявания на червата. Поради високото си съдържание на протеини, минерали и витамини се препоръчва при умора, изтощение, възстановяване и растеж. 

Необходими продукти за 4 порции

270 гр. пълнозърнест лимец (може да го заместите с ориз, пшеница или жито, важното е да са пълнозърнести)
4 стръка целина, нарязана 
1 голям морков, настърган
100 гр. зелени маслини без костилките, нарязани на 4
30 гр. бадеми или орехи, нарязани на парченца
1 ч.л. чесън на прах
½ ч.л. риган, може и чубрица
сол и черен пипер на вкус

Необходими продукти за соса

150 гр. копринено тофу
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. ябълков оцет
½ ч.л. горчица (уверете се, че не съдържа захар)
1 ч.л. сироп от агаве
¼ ч.л. сол
4 с.л. вода

Начин на приготвяне

Сварете лимеца и го оставете да изстине, ако не разполагате с време, изплакнете го със студена вода.

Сложете в купа целината, моркова, маслините и бадемите.

Добавете към зеленчуците чесъна на прах и ригана, и разбъркайте добре.

Към тях добавете изстиналия лимец и соса.

Добавете още сол, ако е необходимо.

Начин на приготвяне на соса

Пасирайте  всички съставки в кухненски робот или блендер, до образуването на кремообразна смес.

Добър апетит!


Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.




giudizio

0 коментари:

Публикуване на коментар