понеделник, 1 февруари 2016 г.

Витамин В12: трябва ли да се приема като хранителна добавка и ако е така, защо?

Говори се много за витамин В12: наистина ли трябва да се приема като хранителна добавка и ако е така, защо?
 
Да, трябва да се приема витамин В12, получен от бактерии.

Витамин В12 не се произвежда от растенията, нито пък от животните, ами за неговото производство са отговорни бактерии в почвата и водата; в един минал натурален живот растенията са съдържали В12 от бактериално замърсяване, което днес се отстранява при необходимите операции по почистването. Затова в наши дни се отглежда специален щам бактерии, така както се използват други щамове за производството на кисело мляко, мая и други - това е една съвсем нормална и широко разпространена процедура; произведеният витамин се прави на таблетка, която се явява една напълно натурална хранителна добавка. Дори хората, които консумират месо, вземат хранителната добавка (произведена по същия начин), защото тя бива добавяна към храната на селскостопанските животни, и само благодарение на това един всеяден човек приема витамина В12, депозиран в месото на животните или млечните продукти и яйцата (най-голяма част от продукцията на тази хранителна добавка се дава именно на селскостопанските животни).

При един вегетариански хранителен режим (било той веган или лакто-ово) това е единствената хранителна добавка, която трябва да се взема; не са необходими други такива (освен, разбира се, в случаите на патологии или увеличените нужди на даден организъм, но в подобни ситуации  ще са нужни и в една всеядна диета, не са свързани със 100-процентовата растителна диета).

В крайна сметка най-неестественият начин за прием на витамин В12 е депозираният в месото, в млечните продукти и яйцата, защото тази хранителна добавка се дава на животните, но във фуражите освен нея има и много други привнесени съставки, химикали и лекарства, като изключим факта, че стопанствата са най-неестественото нещо на света. 

Освен това, ако искаме да приемаме необходимото количество витамин В12 чрез животинската храна,  например от млечните продукти и яйцата, това би означавало да изяждаме големи количества, което е абсолютно прекалено и вредно за здравето. Така че дори и лакто-ово-вегетарианците трябва да приемат витамин В12 от бактериален синтез.

ВНИМАНИЕ: Единственият ефективен витамин В12 се произвежда от бактерии. НЕ е вярно твърдението, че водораслите, темпе (или соево месо, сладък продукт, произведен от ферментирало соево мляко) или други ферментирали храни съдържат В12 - те съдържат АНАЛОГ на В12, който не се абсорбира от човешкия организъм, дори може да потисне усвояването на истинския В12 от бактериален синтез.

Превод: Милена Моллова
Източник: 
Società Scientifica di Nutrizione Vegetariana

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.


1 коментар:

  1. Интересно, това къде го прочетохте и защо смятате,че е истина ? Чували ли сте,че В12 се синтезира в тънките черва, но при здрав организъм?

    ОтговорИзтриване