сряда, 10 февруари 2016 г.

Антибиотична резистентност

В края на зимата, използването на антибиотици расте прекомерно и записва своя сезонен пик между януари и началото на март, което съвпада с увеличаването на случаите на грип. Неконтролираното им използване обаче не е без последствия: алармата дойде от Световната здравна организация (СЗО), която с научно изследване Antimicrobical Resistance – Global Report on Surveillance проведено през 2013 и 2014 година в 133 страни разкри, че антибиотиците, които се взимат от десетилетия (често за лечение на заболявания,  за които не е наложително тяхното използване ) биха могли скоро време да не действат. Злоупотребата с тези лекарствени продукти с течение на времето благоприятства развитието на бактериални "устойчиви" щамове, т.е. в състояние са да заобиколят активните съставки на антибиотиците и да ги направят - факт е - неефективни. Какво е решението? Преди всичко синтетичните антибиотици трябва да се използват само когато наистина е  необходимо, докато в други случаи е по-добре да се спрем на натурални екстракти, които за разлика от първите блокират инфекцията и в същото време намаляват възпалението и засилват имунитета.

Всяко ненужно лекарство намалява защитните сили

Според скорошно проучване на СЗО за употребата на антибиотици, участвали 10 хиляди души от 12 страни, са разкрити много погрешни вярвания и допускани грешки: например, двама от трима интервюирани (64%) са убедени, че за лечението на простуда и грип са нужни антибиотици (вирусни заболявания, при които антибиотиците са напълно неефективни!) И не само:  почти една трета от хората (32%) смятат за правилно да преустановят антибиотичната терапия веднага щом почувстват подобрения.

Всъщност, това са най-честите грешки, антибиотиците да се трансформират в лекарства за "текуща употреба ", които с течение на времето и с един масивен прием могат да отслабнат имунната система, да изменят чревната функция, да благоприятстват появата на алергии, и засилят развитието на резистентни щамове на микроорганизми, и следователно по-трудно да се отстранят : феноменът на така наречената "антибиотична резистентност".

Кога е необходим антибиотикът  

-          За всяко заболяване (само бактериално, не вирусно) трябва да се вземе  подходящия антибиотик, предписан от вашият лекар, а не въз основа на препоръка от приятел или избран по лично смутрение.
-          Лечението трябва да следва дозировката и времето за приемане обозначени върху продукта и по никаква причина не трябва да бъде прекъсвано. 

Микробните инфекция стават "устойчиви", особено ако:

-          Се прекъсне терапията преждевременно с извинението, че се чувствате по-добре. Така няма да убиете всички бактерии, а тези които ще останат в организма, ще се научат да се защитават от активната съставка на лекарството.
-          Се използват продукти с изтекъл срок на годност или останали такива от стари лечения, които създават антибиотична резистентност и вече не са ефективни.
-          Се намали дозата: така инфекцията няма да се премахне напълно и ще се увеличи опасността от рецидиви.
-          Се употребяват прекомерно почистващи препарати и дезинфектанти (води за уста, интимни сапуни, душ гелове, и т.н.), които убиват полезните бактерии намиращи се върху кожата, лигавицата на устата, интимната зона ... Тези микроби са естествен щит срещу инфекциите.

Микробите знаят как да се защитят

Антибиотикът, както ни подсказва името му (anti-bios), убива живота. Но всяка бактерия, която влиза в контакт с антибиотика, малко преди смъртта си изпраща на бактериите в съседство (все още не унищожени от лекарството) биохимични съобщения, които им "обясняват" как да се защитят от активната съставка на лекарството.

Оцелелите бактерии придобиват необходимата информация, за да неутрализират бъдещи антибиотични атаки и "научават" другите бактерии да станат резистентни към лекарството.

Така, лека-полека се формират "информирани и интелигентени" бактерии, т.е. такива, които са в състояние да разпознаят врага (лекарството) и да заобиколят разрушителното му действие.

Един антибиотик, за да бъде наистина ефективен, трябва да убие всички бактерии, ако остави в циркулация "оцелели", съществува риск, тези бактерии да развият антибиотична резистентност.      
   
Изборът на антибиотик винаги е дело на лекаря

Предписанието на антибиотика е дело на лекаря, който ще го избере въз основа на вида бактерии. 


Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

0 коментари:

Публикуване на коментар