сряда, 10 февруари 2016 г.

Лучена веган супа по френски


Класическия начин да се сгреем на масата е със супа или чай, затова рецептата, която ще ви оставя днес е класическата френска лучена супа с препечено кашкавалено хлебче. Не се притеснявайте, както винаги рецептата  ще е веган. Тъй като лукът ще се готви дълго, ще стане сладък и деликатен на вкус, и няма да ви създаде проблеми от социално естество. 

Но преди да преминем към рецептата бих искала да ви кажа няколко думи за лука.

Подобно на чесъна, лукът изразява пълния си потенциал, ако се консумира суров, но сварен също е много ефикасен.

Съдържанието на захари, витамини и минерали не прави лукът особено интересна храна от хранителна гледна точка. Други са компонентите (серни съединения, флавоноиди, фенолни киселини, стероли, сапонини, пектин), които подбуждат научните изследвания през последните години, потвърждавайки репутацията му като ароматно и натурално "лекарство ".

Всеки сезон предлага своя лук, който може да се консумира суров или варен, като „подправка“ или още по-добре като зеленчук. Той не трябва да липсва на трапезата ни, защото:

  •           Притежава способността да разрежда кръвта, важно условие за намаляване на риска от тромбоза 
  •           Предполага се, че неутрализира веществата замърсяващи организма 
  •           Помага (ако се консумира суров) да се увеличи добрия HDL холестерол и понижава общото ниво на холестерол в кръвта
  •           Поради неговите антисептични качества, упражнява контролни функции върху баланса на чревната флора

Лучена супа по френски


Необходими продукти за 4 порции

1 кг. лук
1 бр. морков
1 стрък целина
4 с.л. пълнозърнесто брашно
1 бр. дафинов лист
½  малка чашка зехтин екстра върджин
фина морска сол
черен пипер

Необходими продукти за кашкавалените хлебчета

8 филийки пълнозърнест хляб
200 мл. соево мляко
3 с.л. хранителна мая (не трябва да се бърка с бирената мая)
2 с.л. зехтин  екстра върджин
2 с.л. царевично нишесте
фина морска сол
черен пипер


Начин на приготвяне на супата

Нарежете на много ситно лука, моркова и целината.

Изсипете зеленчуците в голяма тенджера заедно със зехтина и една чаена лъжичка сол (или по-малко, в зависимост от вашия вкус), и запържете на слаб огън докато лука не стане прозрачен.

Добавете дафиновия лист и покрийте с топла вода. Супата трябва да е гъста, не трябва да има много бульон. Оставете да къкри около 30 минути или докато лука не се свари.

Разтворете брашното в студена вода, добавете го към супата и оставете да поври още десетина минути, като периодично разбърквате.

Подправете с черен пипер и сол, ако е необходимо.


Начин на приготвяне на крема за филийките

Изсипете всички съставки в тенджера и ги оставете да се сгъстят на слаб огън, като бъркате непрекъснато.

Намажете филийките с крема и ги запечете във фурната на 220°С за няколко минути, докато не хванат леко цвят. Сервирайте ги топли, заедно със супата.

Да ви е сладко!

Милена 

ПРЕПРАТКИ:

Facebook страница: VeganZona


giudizio

0 коментари:

Публикуване на коментар