Комбинацията от какао и малини е невероятна.
Този сладкиш има солидна основи и кремообразна плънка, а сладкото от малини му добавя
кисела нотка, която гарантирано ще ви хареса. Както винаги в рецептата не съм
използвала захар, поради тази причина съм изключила шоколада като вариант, защото в него също се съдържа
захар. Но, добрата новина е, че шоколада ще си го направим сами, а ако се налага
сладкото също, въпреки че аз в рецептата съм използвала купено без захар. Хайде,
да запретнем ръкави и да започваме.
Виж още: Нутела веган или крем за мазане с лешници и какао
Необходими
продукти за базата
250 гр. пълнозърнесто брашно
100 гр. сироп от агаве
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао без захар + 1 с.л. за поръсване на тавата
80 гр. зехтин екстра върджин + 1 с.л. за намазване на тавата
70 гр. соево мляко или друго растително такова, но не оризово. Рецептите тук
щипка морска сол
Необходими
продукти за крема
40 гр. какао без захар
90 гр. сироп от агаве
50 гр. картофено нишесте
½ ч.л. ванилия на прах бърбън
10 гр. какаово масло
400 гр. соево мляко или друго растително такова
+
сладко от малини, количеството е по ваше усмотрение
(това което съм използвала аз е марка Rigoni
di Asiago, 250 гр. в едни много симпатични осмоъгълни
бурканчета, италианско производство. Съдържа само захар от плодовете и е био. Може да се купи почти навсякъде.
Виждала съм го в ДМ и във Фантастико, може и на други места да го продават)
+
1 ½ ч.л. картофено нишесте в случай, че се
спрете на използваното от мен сладко
Начин
на приготвяне
За приготвянето на базата е необходимо да
смесите всички сухи съставки и към тях да добавите течните. Омесете тесто.
Разточете тестото и го сложете в тавичка с диаметър
около 20 см (която предварително сте намазали със зехтин и поръсили с какао).
Тестото трябва да покрие дъното и да вдигнете борд с височина около 2,5 см.
Сложете тавичката с тестото в хладилника и през
това време пригответе крема, като в тенджерка разтворите в млякото всички
съставки.
Сложете тенджерката на слаб огън и
разбърквайте непрекъснато докато не започне да се сгъстява и не се образува не
много гъст крем. Кремът не трябва да е много гъст, защото ще продължи да се готви във
фурната. Бъдете внимателни, защото много бързо се сгъстява, дори като го
отстраните от котлона продължава да се сгъстява. В случай, че стане много гъст
добавете още мляко.
Идва ред на сладкото. Сладкото, което аз съм
използвала в рецептата не е много гъсто, защото освен пектин като сгъстител, не съдържа друг такъв. Освен
това като се загрее, става по-течно. Затова, ако се спрете на същото сладко,
трябва да го сгъстите, като го сложите на котлона на слаб огън и прибавите 1 ¼ ч.л.
картофено нишесте. Бъркайте непрекъснато до образуването на по-гъста
консистенция.
Извадете тавичката от хладилника, покрийте
базата със сладкото, а след това изсипете отгоре какаовия крем.
Печете на предварително загрята на 180°C фурна около 35 минути.
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар