ДА -
Целите за този месец
- Укрепване на дихателната лигавица, храносмилателните органи и тъкани
- Предотвратяване на ферментациите, които изменят чревната абсорбация
- Запасяване със зелени протеини, минерали детокс и витамини анти-айдж
Лешниците
защитават бронхите и правят еластични ставите

С мляко от кашу и фурми – ако искате едно
кремообразно и ободряващо смути, накиснете за 2 часа 100 гр. кашу в 400 мл.
вода и след това го смелете с 10 лешника и 3 фурми. Изпийте го на закуска или
за следобедна закуска.
Салатите
... когато се пият пречистват организма, засищат и не подуват корема

Добавете
зехтин
екстра верджин и магданоз –ако
искате по-ароматна течна салата, също така ябълков оцет, няколко капки соев
сос, една чаена лъжичка ситно нарязан магданоз и щипка сол. Не забравяйте, една
чаена лъжичка зехтин: той е против запек.
Белия
боб Канелини бори триглицериди, горещи вълни и мускулна слабост

Заедно със зърнените култури - комбинирайте ги с
въглехидрати като пълнозърнести паста, ориз или ечемик. Опитайте ги с
доматен сос или върху препечена филийка със зехтин екстра верджин и черен
пипер.
НЕ –
Опасностите на сезона
- Затлачване на организма с хранителни отпадъци, захар и мазнини
- Приемане на малко фибри, правейки червата по-мързеливи
- Забавяне процесите на асимилация и насърчаване на наднорменото тегло
Готовите
сосове: съдържат много сол и консерванти, увреждат артериите

Използвайте червен пипер – за да увкосите
салатите или други ястия, използвайте соев йогурт с няколко капки соев
сос и една чаена лъжичка червен пипер. Той е богат на витамин С и В6, има
антивирусно и антистрес действие.
„Фалшивия“
черен хляб е богат на бяло брашно и мазнини, и покачва нивата на инсулина

Колкото
по-тъмен, толкова по-добре – избирайте пълнозърнест хляб
направен с грубо брашно, смляно на каменна мелница (по-зърнесто, вкусно и
засищащо). Идеален е тъмния, почти черен, обогатен
със семена хляб, богат на фибри и минерали, но беден на захар.
Как да се ориентираме сред видовете хляб:
- Пълнозърнест -
използвано е брашно с всичките части на зърното;
- Многозърнест - използвани са брашна от два или повече вида зърнени култури. Това обаче не означава, че използваните няколко вида брашно са пълнозърнести;
- Царевичен - има
голям процент царевично брашно в хляба;
- Малцов - добавен
е малцов екстракт, придаващ тъмен цвят и аромат на малц;
- Ръжен - хлябът е
направен с ръжено брашно. Не гарантира, че е направен с пълнозърнесто ръжено брашно,
а просто ръжено.
- Ръжено-пшеничен -
ръженото брашно преобладава в рецептата на хляба;
- Соден -
приготвен е със сода и без мая;
- Високопротеинов - използвани
са подобрители - глутен и соев протеин;
- Богат на влакна - с
добавки на трици;
- Грахам -
използвано е едрозърнесто брашно, т.е. смляно на едри зърна;
- "Целозърнест хляб"
- най-често е подвеждащо твърдение, правилната дума е пълнозърнест, това
значи, че хлябът едва ли е сертифициран като пълнозърнест.
Прекомерното загряване на мазнините благоприятства
производството на канцерогенни токсини

Винаги на края на готвенето – когато се готви сос, зеленчуци или
супа, прибавете зехтина екстра върджин преди
да сервирате ястието: така се абсорбират по-малко мазнини, запазват се
хранителните вещества и не се губят витамините.
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар