понеделник, 29 февруари 2016 г.

Края на зимата - цели за постигане и опасности, които крие сезона

ДА - Целите за този месец

  •         Укрепване на дихателната лигавица, храносмилателните органи и тъкани
  •         Предотвратяване на ферментациите, които изменят чревната абсорбация
  •         Запасяване със зелени протеини, минерали детокс и витамини анти-айдж
Маслодайните семена, соковете и бобовите растения са най-добрите тонизиращи средства

Лешниците защитават бронхите и правят еластични ставите

Лешниците са богати на незаменими мастни киселини, които регенерират нервната тъкан и бронхиалната и белодробна лигавица, докато аминокиселините, желязото, магнезия и витамин Е, правят еластични ставите и предпазват от артралгия. Хапвайте по десетина на ден, като лека закуска.

С мляко от кашу и фурми – ако искате едно кремообразно и ободряващо смути, накиснете за 2 часа 100 гр. кашу в 400 мл. вода и след това го смелете с 10 лешника и 3 фурми. Изпийте го на закуска или за следобедна закуска.

Салатите ... когато се пият пречистват организма, засищат и не подуват корема

Ако салатите ви причиняват подуване на корема и чувствате тежест, то тогава може да решите проблема като ги превърнете в сок. Сложете в сокоизтисквачката пресен спанак, целина, домати, моркови, зеле и листенца босилек и пийте преди хранене. Течната салата подхранва, пречиства и също така помага да се яде по-малко.

Добавете зехтин екстра верджин и магданоз –ако искате по-ароматна течна салата, също така ябълков оцет, няколко капки соев сос, една чаена лъжичка ситно нарязан магданоз и щипка сол. Не забравяйте, една чаена лъжичка зехтин: той е против запек.

Белия боб Канелини бори триглицериди, горещи вълни и мускулна слабост

Малките бели бобови зърна, богати на протеини, изофлавони и лецитин, укрепват мускулите, предотвратяват симптомите при менопауза, помитат триглицеридите и “лошия“ холестерол. Способни са да намалят кръвната захар, а поради съдържанието си на фосфор, предотвратяват умствената умора.

Заедно със зърнените култури - комбинирайте ги с въглехидрати като пълнозърнести паста, ориз или ечемик. Опитайте ги с доматен сос или върху препечена филийка със зехтин екстра верджин и черен пипер.

НЕ – Опасностите на сезона

  •           Затлачване на организма с хранителни отпадъци, захар и мазнини
  •           Приемане на малко фибри, правейки червата по-мързеливи
  •          Забавяне процесите на асимилация и насърчаване на наднорменото тегло
Извънредното количество хранителни токсини забавят енергията и метаболизма


Готовите сосове: съдържат много сол и консерванти, увреждат артериите

Готовите сосове се приготвят с щедри дози наситени мазнини, рафинирана сол и консерванти. Често съдържат и овкусители, които ни карат да ядем повече.

Използвайте червен пипер – за да увкосите салатите или други ястия, използвайте соев йогурт с няколко капки соев сос и една чаена лъжичка червен пипер. Той е богат на витамин С и В6, има антивирусно и антистрес действие.

„Фалшивия“ черен хляб е богат на бяло брашно и мазнини, и покачва нивата на инсулина

Въпреки, че има кафеникав цвят, „фалшивия“ пълнозърнест хляб съдържа висок процент бяло, рафинирано брашно, лишено от пшеничния зародиш и триците. Ще го познаете по това, че е подобен на гъба, леко сладнее и мухлясва бързо. Истинския пълнозърнест хляб е тежък, богат на фибри и се запазва дълго време.

Колкото по-тъмен, толкова по-добреизбирайте пълнозърнест хляб направен с грубо брашно, смляно на каменна мелница (по-зърнесто, вкусно и засищащо). Идеален е тъмния, почти черен, обогатен със семена хляб, богат на фибри и минерали, но беден на захар.

Как да се ориентираме сред видовете хляб:

  • Пълнозърнест - използвано е брашно с всичките части на зърното;
  • Многозърнест - използвани са брашна от два или повече вида зърнени култури. Това обаче не означава, че използваните няколко вида брашно са пълнозърнести;
  • Царевичен - има голям процент царевично брашно в хляба;
  • Малцов - добавен е малцов екстракт, придаващ тъмен цвят и аромат на малц;
  • Ръжен - хлябът е направен с ръжено брашно. Не гарантира, че е направен с пълнозърнесто ръжено брашно, а просто ръжено.
  • Ръжено-пшеничен - ръженото брашно преобладава в рецептата на хляба;
  • Соден - приготвен е със сода и без мая;
  • Високопротеинов - използвани са подобрители - глутен и соев протеин;
  • Богат на влакна - с добавки на трици;
  • Грахам - използвано е едрозърнесто брашно, т.е. смляно на едри зърна;
  • "Целозърнест хляб" - най-често е подвеждащо твърдение, правилната дума е пълнозърнест, това значи, че хлябът едва ли е сертифициран като пълнозърнест.

Прекомерното загряване на мазнините благоприятства производството на канцерогенни токсини

Всички мазнини, ако се загреят прекомерно произвеждат карбонизирани остатъци, които увреждат клетките. За пържене използвайте студено пресован зехтин, който според едно тунизийско проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, издържа по-добре на топлина и произвежда по-малко отпадъци. Никога не го използвайте отново.

Винаги на края на готвенето – когато се готви сос, зеленчуци или супа, прибавете зехтина екстра върджин преди да сервирате ястието: така се абсорбират по-малко мазнини, запазват се хранителните вещества и не се губят витамините.

Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.





giudizio

0 коментари:

Публикуване на коментар