Мухълът е едно от най-сигурните средства, по
които можем да познаем кога дадена храна се е развалила. Но не всички видове
мухъл са еднакви. Всъщност някои са вредни за здравето, а други покачват
хранителната стойност на някои храни. Нека разберем повече.
Както обяснява д-р Събина Рубини, биолог и
специалист по безопасност на храните пред в-к. Ла Стампа „Когато говорим за мухъл (наричан още плесен) имаме предвид микроорганизми,
принадлежащи към семейството на гъбите. Те присъстват в заобикалящата ни среда
и са в състояние да растат върху различни субстрати, всеки микроорганизъм има
различна характеристика и цвят. Мухълът, който се образува в някои напитки, е
различен от този, който може да се образува върху маслото с жълто-оранжево-
червеникав цвят, или от този, които се развива върху други видове храни, с
компактна и мъхеста структура. И накрая можем да разделим видовете мухъл на
опасен, променящ се и полезен.“
Мухълът, продължава да обяснява докторката,
обикновено се образува върху храни с високо водно съдържание, богати на захари и
протеини, чийто стойности на рН са между 4 и 8. Следователно плодороден терен
може да бъде сочния плод, зеленчук като спанака, тиквата, цвеклото, но също
така сиренето, месото и рибата. По-трудно е образуването на мухъл върху храни
с ниско съдържание на вода.
Мухълът, който променя основните
характеристики на храната, не е годен за консумация. Както и самата храна,
която е опаснa за здравето.
Както обяснява Мариане Х. Грейвлей, научен
работник към Министерството на земеделието за безопасност и контрол на храните в САЩ пред Ню Йорк Таймс, мухълът в хляба, месото и най-вече във фъстъците,
ядките и царевицата може да доведе до дихателни проблеми, и в по-тежки случай
дори до рак на черния дроб. Това се дължи на афлатоксина, токсин който
се образува при съхранението на храни в топли и влажни помещения.
Различни изследвания показват, че
афлатоксините могат да се срещнат в
зърнените храни, ядките и млякото (произведени от някои видове от рода
Aspergillus) или ократоксини, които е възможно да се срещнат в зърнените
култури (произведени от някои видове от рода Penicillium) и фумозини (произведени
от някои видове от рода Fusarium) може да се срещнат най-вече в царевицата. Ако
се консумират често и за дълги периоди от време могат да се натрупат в тялото,
което би довело до нефротоксични, хепатоксични и неопластични проблеми както
при хората, така и при животните.
Когато се формира мухъл по прясното сирене,
млякото, сосовете, плодовете и по меките зеленчуци, храните трябва да се изхвърлят.
Както споменах в началото, има някои
видове мухъл, които дават стойност на храната, например някои видове сирена като
рокфор и горгонзола. Това е така, защото благодарение на използваните плесени, им
се придава типичния леко пикантен вкус. В тези случай продължава д-р Рубини
„Плесените, наричани стартер специално се поставят по време на зреене.
Въвеждането и развитието на плесена Penicillium Glaucum
ще придаде на синьото сирене типичния сиво-зелен-син-цвят".
Ако се образува мухъл върху зряло сирене, е
достатъчно да изрежете засегната част. При прясното сирене обаче, трябва да се
внимава, тъй като токсините се разпространяват много бързо.
При сладкото е достатъчно да отстраните
мухъла на повърхността, след това може спокойно да си го хапнете.
Когато става въпрос за плодове и зеленчуци,
ако са много сочни и имат мухъл, трябва да се изхвърлят. Ако са по-твърди като
ябълки, моркови, тиква, могат да се консумират, обаче трябва да се отстрани
засегната част. Соковете и месото трябва да се изхвърлят при първата поява на мухъл.
Тези проблеми обаче, не касаят само храната.
Мухълът може да се формира по бельото и дрехите, домакинските уреди и стените.
И в тези случай той може да предизвика различни здравни проблеми.
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар