четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Мухъл по храната: трябва ли да я изхвърлим или е достатъчно да отстраним засегнатата част?

Мухълът е едно от най-сигурните средства, по които можем да познаем кога дадена храна се е развалила. Но не всички видове мухъл са еднакви. Всъщност някои са вредни за здравето, а други покачват хранителната стойност на някои храни. Нека разберем повече.

Както обяснява д-р Събина Рубини, биолог и специалист по безопасност на храните пред в-к. Ла Стампа „Когато говорим за мухъл (наричан още плесен) имаме предвид микроорганизми, принадлежащи към семейството на гъбите. Те присъстват в заобикалящата ни среда и са в състояние да растат върху различни субстрати, всеки микроорганизъм има различна характеристика и цвят. Мухълът, който се образува в някои напитки, е различен от този, който може да се образува върху маслото с жълто-оранжево- червеникав цвят, или от този, които се развива върху други видове храни, с компактна и мъхеста структура. И накрая можем да разделим видовете мухъл на опасен, променящ се и полезен.“

Мухълът, продължава да обяснява докторката, обикновено се образува върху храни с високо водно съдържание, богати на захари и протеини, чийто стойности на рН са между 4 и 8. Следователно плодороден терен може да бъде сочния плод, зеленчук като спанака, тиквата, цвеклото, но също така сиренето, месото и рибата. По-трудно е образуването на мухъл върху храни с ниско съдържание на вода.

Мухълът, който променя основните характеристики на храната, не е годен за консумация. Както и самата храна, която е опаснa за здравето.

Както обяснява Мариане Х. Грейвлей, научен работник към Министерството на земеделието за безопасност и контрол на храните в САЩ пред Ню Йорк Таймс, мухълът в хляба, месото и най-вече във фъстъците, ядките и царевицата може да доведе до дихателни проблеми, и в по-тежки случай дори до рак на черния дроб. Това се дължи на афлатоксина, токсин който се образува при съхранението на храни в топли и влажни помещения.

Различни изследвания показват, че афлатоксините могат да се  срещнат в зърнените храни, ядките и млякото (произведени от някои видове от рода Aspergillus) или ократоксини, които е възможно да се срещнат в зърнените култури (произведени от някои видове от рода Penicillium) и фумозини (произведени от някои видове от рода Fusarium) може да се срещнат най-вече в царевицата. Ако се консумират често и за дълги периоди от време могат да се натрупат в тялото, което би довело до нефротоксични, хепатоксични и неопластични проблеми както при хората, така и при животните.

Когато се формира мухъл по прясното сирене, млякото, сосовете, плодовете и по меките зеленчуци, храните трябва да се изхвърлят.

Както споменах в началото, има някои видове мухъл, които дават стойност на храната, например някои видове сирена като рокфор и горгонзола. Това е така, защото благодарение на използваните плесени, им се придава типичния леко пикантен вкус. В тези случай продължава д-р Рубини „Плесените, наричани стартер специално се поставят по време на зреене. Въвеждането и развитието на плесена Penicillium Glaucum ще придаде на синьото сирене типичния сиво-зелен-син-цвят".

Ако се образува мухъл върху зряло сирене, е достатъчно да изрежете засегната част. При прясното сирене обаче, трябва да се внимава, тъй като токсините се разпространяват много бързо.

При сладкото е достатъчно да отстраните мухъла на повърхността, след това може спокойно да си го хапнете.

Когато става въпрос за плодове и зеленчуци, ако са много сочни и имат мухъл, трябва да се изхвърлят. Ако са по-твърди като ябълки, моркови, тиква, могат да се консумират, обаче трябва да се отстрани засегната част. Соковете и месото трябва да се изхвърлят при първата поява на мухъл.

Тези проблеми обаче, не касаят само храната. Мухълът може да се формира по бельото и дрехите, домакинските уреди и стените. И в тези случай той може да предизвика различни здравни проблеми.

Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
0 коментари:

Публикуване на коментар