Шамфъстъкът е богат на ненаситени (есенциални)
мастни киселини, на растителни протеини (20%) и на аминокиселини, сред които
триптофан и цистеин, които благоприятстват усвояването на желязо по време на
храносмилането. Триптофанът се преобразува в организма на серотонин, който
подобрява настроението и е полезен при борбата с депресия и безсъние. Също така,
шамфъсъткът съдържа желязо, магнезий и калций, и е добър източник на витамини от групата В и
витамин Е.
Паста с песто от шамфъстък
Необходими
продукти за 4 порции
350 гр. пълнозърнеста паста
120 гр. шамфъстък без черупките
зехтин екстра върджин
фина мирска сол
черен пипер
5 листа босилек
½ скилидка чесън
Начин
на приготвяне
В средно голяма тенджера кипнете за около 5
минути шамфъстъка в подсолена вода, след това отстранете тънката ципа която
покрива ядките.
Изсипете шамфъстъците в блендера, добавете
зехтина, черния пипер, чесъна и листата босилек, и ги смелете на едро.
Междувременно сварете пастата в подсолена
вода. Накрая на варенето, заделете настрана
един черпак от водата.
Овкусете пастата с шамфъстъченото песто и в зависимост
от желаната консистенция добавете от заделената водата, в която е вряла
пастата.
Това е, както ви бях обещала в началото ... лесна, бърза, вкусна и полезна рецепта.
Да ви е сладко!
Милена
Милена
0 коментари:
Публикуване на коментар