петък, 12 февруари 2016 г.

Примерно веган меню за Св. Валентин

Няма по-обичан и в същото време мразен празник от Св. Валентин.

С наближаването на 14 февруари общественото мнение се разделя на две: “Няма нищо по-романтично от ден посветен на любовта“ мислят едни, а други “Св. Валентин е комерсиален празник. Всеки ден е празник за двама души, които се обичат“.

... а аз? Аз съм от групата, които мислят, че “всеки повод е добра възможост за празнуване“. Затова ви предлагам  едно примерно меню, с което ще изненадате вашата половинка на Св. Валентин или на всеки друг ден от годината!


Аперитив: Страстна напитка

Преди вечеря, ви предлагам да се насладите на напитка с интензивен аромат и богата на витамин С.

Необходими продукти

1 чаша бяло вино
3 бр. сладки портокала
2 бр. мандарини
2 бр. много узряло киви
1 с.л. сироп от агаве (по желание)
лимон или лайм

Начин на приготвяне:

Поставете две коктейлни чаши във фризера, след това изцедете портокалите и мандарините, и пасирайте кивито.
Изсипете всичко в стъклена кана, добавете чашата вино и ако желаете една лъжица сироп от агаве. Разбъркайте добре и изстискайте малко лимонов сок или лайм за аромат.

Извадете чашите от фризера и с резенче лимон/лайм намокрете ръба им.  Обърнете ги и ги потопете в чинийка, в която предварително сте сложили кафява захар. Уверете се, че захарта е полепнала по ръбовете на чашите, сипете напитката и сервирайте. 

За по-голям ефект, може да сложите в коктейла бучки лед със заледени червени плодове.

Първо: Две в едно

Необходими продукти за 4 порции

За крема от тиква

600 гр. тиква
1 средно голям картоф
1 средно голяма глава лук
1 люто чушле
зехтин екстра върджин
фина морска сол
джинджифил
канела на прах
индийско орехче
крутони ( по желание)

За крема от червено цвекло

2 бр. червено цвекло сварено
1 бр. малка зелена ябълка
2 бр. картофи
1 скилидка чесън
зехтин екстра върджин
фина морска сол
черен пипер
кимион на прах
магданоз

Начин на приготвяне

Запържете нарязания лук в тенджера с две супени лъжици зехтин и лютото чушле. Прибавете картофите  и тиквата нарязани на кубчета, разбърквайте в продължение на няколко минути, след което добавете вряла вода и подправете на сол.

В друга тенджера запържете чесъна с една лъжица зехтин. Прибавете обелените и нарязани на кубчета червено цвекло, картофи и ябълка. Подправете със сол, кимион, черен пипер и ги покрийте със вряла вода.

Оставете да покъкрят около двадесет минути, или докато зеленчуците не се сварят добре (като не трябва да остават без вода). Когато тиквата е готова, добавете индийско орехче, щипка джинджифил и канела, а към червеното цвекло добавете магданоза.

Пасирайте по отделно двете супи с малко вода останала от готвенето, ако е необходимо добавете още: супите трябва да са гъсти и кремообразни.

При сервирането, изсипете в купичка първо крем супата от тиква, а след това в центъра, тази от червено цвекло. Украсете с магданоз и по желание добавете крутони!


Основно ястие: Нежно сърце 

Придавайки на нашите бургери сърцевидна форма, се превръщат в идеално ястие за Свети Валентин. Червената ряпа ще им придаде цвят, а орехите и тахана ще прикрият леко сладкия й вкус.

Необходими продукти

200 гр. червено цвекло, сварено на пара
1 средна глава лук
100 гр. нахут
70 гр. орехи
1 ч.л. тахан
1 средно голям сварен картоф
галета от пълнозърнест хляб
босилек
фина морска сол
черен пипер

Начин на приготвяне

Пасирайте червеното цвекло, което предварително сте сварили на пара, лука, нахута, тахина, солта, черния пипер, картофа и босилека до получаването на хомогенна смес. Добавете ядките и нужното количество галета, което е необходимо, за да стане сместа гъста като кайма и да може да се моделира с ръце.

Оставете сместа в хладилника за около 30 минути, след това придайте желаната форма на вашите бургери.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C около 20-25 минути.

Сервирайте бургерите топли и със салата като гарнитура.


Десерт: Бачи с лешник

Необходими продукти  за 14-15 бачи

100 гр. нутела веган (рецептата тук)
100 гр. печени лешници ( още 14-15 лешника за украса)
1 с.л. неподсладено какао
1 черен шоколад (не е задължително)

Начин на приготвяне

Опечете лешниците и ги нарежете на едро. 

В купа сложете нутелата веган, нарязаните лешници и какаото. Омесете добре сместа и оформете топчета с големината на орех, като им сложите отгоре по един лешник.

Разтопете шоколада на водна баня.  Потопете топчетата в разтопения шоколад и ги сложете в хладилника за няколко часа, докато не се втвърдят. 

Изтеглете менюто от тук


Това е от мен... обичайте се и весел празник!


Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.






giudizio

0 коментари:

Публикуване на коментар