сряда, 3 февруари 2016 г.

Тайните на биоенергетичното хранене


Няколко практични и полезни съвета как да намерим автентичността на естествената храна:

1 - Да се яде "истинска" храна, избягвайки "хранителни заместители"

Истинската храна е тази, която един човек живял преди 100 години, би  познал като такива. Това е свежата и жизнена храна, с ограничен срок на годност, защото се спазват естествените процеси на разлагане на органичните вещества.

Заместителите на истинската храна са тези създадени от индустрията, "забърквайки" различни субстанции; на нас са ни известни от рекламите, но ще са напълно непознати на човек живял преди 100 години, дори след като прочете етикета. В това число влизат: снаксове и закуски; хляб на филийки опакован в найлонови торбички; сирене за мазане; диетични продукти (light), които мазнини и захари са заменени с изкуствени подсладители и други добавки подобряващи вкуса; кубчета бульон; безалкохолни напитки; готови, промишлено приготвени ястия; консерви; подсладители и т.н.

Промишленото производство направи храната много по-евтина и достъпна на пазара, за сметка обаче на човешкото здраве.

2 – Да се прекарва повече време в кухнята

През последните години, отделеното време за готвене е намаляло драстично; поради липсата на такова, все повече хора прибягват към готовите храни или полуфабрикати и предпочитат пакетираните зеленчуци, които са измити и нарязани.

Традиционните ястия, като супите приготвена с житни и бобови култури или от пресни зеленчуци, трябва отново да намерят място на нашата трапезата.

Следователно, за да се радваме на добро здраве трябва да отделяме повече внимание и грижи за пазаруване и готвене с продукти, които са претърпели възможно най-малко трансформации.

3 –  Да се пазарува интелигентно

Пазаруването е от съществено значение за здравето ни: трябва да помним, че купуваме продукти, за да бъдат “въведени“ в телата ни, и че тези продукти могат както да ни разболяват, така и да ни излекуват.

Полезни хитринки:
  • да ходим на пазар сити
  • да си направим списък на необходимите продукти
  • в пазарската кошница да сложим първо плодовете и зеленчуците
  • да се научим да четем и "декодираме"етикетите
  • да избягваме купуването на прекалено големи опаковки: например сок от 2 литра и др., защото сме склонни да завършваме действията, които сме започнали. Дори когато се храним, обикновено изпразваме чинията, независимо от количеството храна в нея.
  • когато ни е възможно, да пазаруваме директно от производителите или да купуваме продукти с къса верига на доставка. Така ще сме сигурни, че при съхранението им не са загубили част от хранителните си вещества. 

4 – Да се яде умерено

По света, броя на прехранените хора, надвишава този на недохранените; затлъстяването, с неговите драматични последствия по отношение на общественото здраве, се превръща в истинска епидемия.

5 - Да се дъвче дълго

Склонни сме да подценяваме дъвченето, което е първия незаменим етап на храносмилането. Само дъвчейки по-дълго ще се избегнат много досадни симптоми, причинени от лошото храносмилане, като подуване на корема, сънливост след хранене и бавно храносмилане. Освен това, чувството за ситост не се изпитва веднага след запълването на стомаха, така че който се храни бързо без да дъвче много, рискува да погълне големи количества храна, преди да усети чувство за ситост.

6 – Да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци

С увеличаване на дневната консумация на плодове и зеленчуци, около 500 грама на ден, се намалява значително смъртността в резултат на някои хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак, заболявания на имунната система.

7- Дълбоко дишане, движение и чувства

Необходимо е да се "научим" да дишаме естествено и дълбоко, да се движим свободно и да чувстваме, изразявайки емоциите и развивайки страстите си.  За да балансираме храненето си, е нужно и да изразим собственото си Аз (ум и тяло), да отидем отвъд външната намеса и стереотипите, които обществото ни налага. Трябва да се възстанови есенцията, откривайки я вътре в нас, а не извън нас.

Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
0 коментари:

Публикуване на коментар