петък, 19 февруари 2016 г.

Пълнозърнест и диетичен чипс тортила с гуакамоле


Рецептата на известния мексикански сос гуакамоле датира още от времето на Ацтеките. Оригиналната рецепта е включвала само пюре от авокадо, сок от лайм и сол, но с течение на времето е обогатена. Именно тази вкусна версия на соса ще ви предоставя днес, придружен от традиционалния чипс - тортила!

Виж още: Чипс от тофу със сусам и подправки по избор

Необходими продукти за соса гуакамоле за 2 порции

2 бр. малко авокадо или 1 голямо
сока на половин лимон
½ червен лук
фина морска сол
шепа нарязан магданоз
3 чери доматчета

Необходими продукти за чипса тортила 

50 гр. пълнозърнесто чаревично брашно 
50 гр. пълнозърнесто пшеничено брашно + още малко за поръсване на работната повърхност
2  с.л. зехтин екстра върджин
50 гр. вода
4 гр. сол
1 ч.л. сладък червен пипер
1 щипка лют червен пипер

Начин на приготвяне

Започнете първо с приготвянето на чипса. Смесете в купа двете брашна, сладкия и лютивия червен пипер, солта, и разбъркайте.

Обединете олиото с водата, изсипете при сухите съставки и омесете тестото.

Тестото може да ви се стори леко лепкаво, но не се притеснявайте, посипете малко брашно по работната повърхност и го разточете с точилка възможно най-тънко, около 2 мм.

Изрежете триъгълници и ги поставете в тава покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200° C в продължение на около 10 минути. Чипса трябва да е хрупкав и със златист цвят. Проверявайте го често, защото само няколко минути в повече, може да изгори!

Докато чипса се изстудява, пригответе соса от гуакамоле, като смачкате с вилица авокадото или го пасирате с пасатор.

Добавете лимоновия сок, солта, ситно нарязаните лук, домати и магданоз. Разбъркайте хубаво и сервирайте като предястие или лека следобедна закуска.

Да ви е сладко! 

Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.


giudizio

0 коментари:

Публикуване на коментар