петък, 5 февруари 2016 г.

Нутела веган или крем за мазане с лешници и какао



Всички сме опитвали така известния италиански крем за мазане с лешници и какао, който се продава по целия свят. Много реклама му правят, дори го изкарват подходящ за деца, но всъщност не е толкова здравословен колкото им се иска да си мислим. Сред съставките на първо място е захарта (около 56%), а на второ - неидентифицирано растително масло, което е почти сигурно, че е палмово, толкова вредно както за здравето, защото е богато на наситени мазнини, така и за природата. Най-накрая намираме лешници и какао, но и обезмаслено мляко на прах и суроватка на прах, което прави продуктът неподходящ за хора с непоносимост към лактоза и вегани. На последно място идва ред на ванилията, която няма нищо общо с нея, тъй като е изкуствено вещество, произведено по химичен път в лаборатория.

За щастие по магазините се продават подобни на нутелата продукти, които освен че са по-вкусни, са натурални и био, но понякога са скъпички. Странното е, че колкото по-малко съставки съдържат, толкова са по-здравословни и цената им скача. При това положение какво правим? Ще си я приготвим сами! Лесно, бързо и евтино, и на всичкото отгоре здравословно, без захар и мазнини. Уверявам ви, че тази рецепта е също толкова вкусна колкото оригиналната! Внимание, защото води до пристрастяване :)!

Виж още: Кростата веган с какао и сладко от малини

Нутела веган или крем за мазане с лешници и какао

Необходими продукти за едно бурканче

150 гр. печени лешници (или 150 гр. смелени лешници )
80 гр. сироп от агаве
20 гр. неподсладено какао на прах
7 с.л. оризово мляко (около 60 мл. или до образуване на желаната от вас консистенция)
1 щипка ванилия бърбън на прах

Начин на приготвяна

Смелете лешниците с кафемелачка или кухненски робот (по-добре да ги разделите на две или три части) докато не станат първо на прах, а след това, когато отделят маслото си, на меко тесто.

Преместете лешниковата паста в дълбока купа, прибавете сиропа от агаве, какаото, оризовото мляко и ванилията, и пасирайте, докато не получите кремообразна консистенция.

Пресипете лешниковия крем в буркан и съхранявайте в хладилник. Ще издържи няколко дни, но още на втория бурканчето ще е празно :)

Да ви е сладко!

Съвет: може да си спестите цялата операция по меленето, ако си купите готови смелени лешници, но тогава консистенцията на крема ще бъде по-груба, а не гладка като тази на нутелата. Ако се спрете на този вариант трябва да ги препечете на котлона, без мазнина, като внимавате да не ги прегорите. Просто леко трябва да променят цвета си.

Веган нутелата или крема за мазане с лешници и какао, или както искате го наричайте е идеален за мазане на филийки, но ако искате нещо наистина вкусно, пробвайте го с веган палачинки. Рецептата тук.

Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.


giudizio

4 коментара:

  1. Задължително ли е лешниците да са печени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Печените лешници придават по-интензивен вкус, но ако искате пробвайте със сурови. Ще се радвам, ако споделите резултата.
      Поздрави, Милена

      Изтриване
  2. Благодаря за отговора. Когато изпробвам ще споделя резултата.
    Вече пробвах няколко от рецептите Ви и се харесаха от цялото семейство.

    ОтговорИзтриване