петък, 25 март 2016 г.

Когато храната е лек. Силата на храната - 1 част

СИЛАТА НА ХРАНАТАВлиянието и ефекта на храната

В наши дни все повече се усеща необходимостта да се храним с по-леки храни, по-здравословно и по-балансирано.

Навикът да се яде в движение почти без да се дъвче, избирайки сухи, солени, рафинирани и мазни храни, придружени от големи количества сладки изделия, с годините води до появата на здравословни проблеми като диабет, сърдечно съдови заболявания, дегенеративни заболявания и постепенното отслабване на защитните сили на имунната система. Да се храним здравословно зависи от самите нас, от това, колко наистина държим на себе си и на живота.

Често е трудно да разберем голямото облекчение за организма от елиминирането или ограничаването до минимум на определени храни, които сме консумирали в продължение на години, злоупотребявайки с тях, нечувствителни към сигналите, които тялото ни изпраща, без да се запитваме какво влияние биха могли да имат върху физическото ни и емоционално тяло.

Ако се чувстваме напрегнати, сковани или натежали, може би сме злоупотребили със сухите тестени изделия (хляб, бисквити, крекери, торти), или със солените храни и тези от животински произход (месо, яйца, сол и колбаси).

А ако се чувстваме объркани, уморени, депресирани и нерешителни, най-вероятно сме прекалили със сладките изделия и напитки богати на захар, млечните продукти, киселите зеленчуци (като домати), алкохола или индустриалните храни, с последствие - изчерпването на витамини и минерали.

Жорж Осава казва "Ние сме това, което ядем". 

Предците ни са се учили как храната може да бъде лек. Както храната, така и билките, и натуралните лечения могат да бъдат много ефикасни, ако се използват правилно и в точното време. Един правилен и балансиран хранителен режим действа благоприятно върху тялото, помагайки на имунната система и на всички органи да укрепнат с всеки изминал ден, което позволява на нашето тяло и ум да възстановят енергията си, постигайки мир и хармония със себе си.

Когато говорим за храна, мислим само за тази, която ядем всеки ден, но всичко около нас ни храни, като например четенето, разговорите, работата, природата, слушането, медитацията.

От нас зависи да изберем разумно най-балансираната храна съобразявайки се със сезоните, околната среда, взаимоотношенията и емоциите, имайки предвид, че това което е добре за нас, може да не е за някой друг и обратното.

Имайки положително отношение към един нов път и съхранявайки дълбоко доверието в това, което правим, ставаме отговорни и съзнателно правим изборите си, като живеем здравословно, със смирение и благодарност за това, което получаваме всеки ден.

Често разбираме всичко това, след като вече сме се сблъскали с дадена болест или страдание.  
Нека се роди в нас желанието и търсенето на нов живот.

Храна, енергия и емоции според източната философия

Източните мъдреци разглеждат храната като "потенциално"лекарство. В зависимост от употребата, храната е в състояние да повлияе положително или отрицателно на цялото ни същество, както физически, така и умствено и духовно.  Правилното прилагане на енергия, определя нашата жизнена сила или енергия, наречена "чи".

Установяването на стабилен енергиен поток, умерен и хармоничен, означава използването на знания и поемането по път, който води към спокойствието, укрепналото и постоянно благополучие във времето. Когато тази жизнена сила престане да се движи свободно, възниква заболяване. Храните, с които се храним ежедневно влияят върху цялата умствена и емоционална сфера, тясно свързана с функционирането на органите и следователно "добрата храна създава добри чувства".

Източните философи са асоциирали емоциите с органите, затова познанието и изучаването на органите в енергиен аспект им е позволявало да направят ранна диагностика още преди органите да се разболеят. Например, един добре балансиран черен дроб изпълва човек с търпение и упоритост; и обратното, когато енергията мутира, кара човек да бъде нетърпелив и изпълнен с гневни чувства. Едно здраво и енергично сърце излъчва ентусиазъм, любов, радост и благодарност за всичко което го заобикаля. И обратното, когато човек става хиперактивен, забързан и вечно неудовлетворен.

При оптимално състояние на далака-панкреаса-стомаха, човек излъчва съчувствие и разбиране; само щом се намали функционалността им, вземат надмощие безпокойството, тревогата, липсата на доверие и завистта.

Добре функциониращите бели дробове дават жизненост на тялото, способност за реализация и сигурност; докато понижената енергия донася тъга, меланхолия и нерешителност.

Който се радва на добра бъбречна функция отразява емоции като смелост, чувство за приключения и желание за нови знания. Енергийно отслабналите бъбреци внушават чувство на страх, плахост да се посрещне живота и затворен характер.

Виж още: Когато храната е лек. Органите - 2 част

Милена Моллова

**Източници: 
estratti dei libri e DVD:
Guarire con il Cibo

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, и натурална козметика.0 коментари:

Публикуване на коментар