![]() |
снимка от анимационния филм Рататуй |
Търсете баланс между всички вкусове в едно меню (сладък, кисел, солен,
горчив, умами* и пикантен), дори да е съставено
само от една гозба или сос. За коригиране на вкусовете в едно ястие, може да
използвате долупосочените насоки, които ще ви дадат правилното предложение за
приготвянето на едно балансирано блюдо.
СЛАДКО: захар,
мед, сироп от агаве, пресни или сушени плодове, стевия и други.
- Балансирайте с нещо
кисело, пикантно, солено, кремообразно или
горчиво.
КИСЕЛО: оцет, цитрусови плодове, кисели
краставички, горски плодове. Киселото може да намали необходимото количество
сол в едно ястие.
- Балансирайте
с нещо сладко, солено, горчиво или кремообразно.
ИНТЕНЗИВНО НА ВКУС: тамари,
мисо, морски водорасли, целина.
- Балансирайте с нещо кисело, сладко или
кремообразно. Ако сте прекалили със солта в супата, може да я разредите с
още малко вода или да добавите суров картоф, който предварително сте
обелили и разрязали на четири. Извадете парчетата след десетина минути.
ГОРЧИВО: листни зелени зеленчуци,
маруля, босилек, кимион, кафе. Често горчивите храни са здравословни, като
билките и алкалните храни.
-
Балансирайте с нещо сладко,
кисело, кремообразно или солено.
ЛЮТИВО: люти
чушки, чесън, джинджифил, горчица, лук.
- Балансирайте
с нещо сладко, кисело или кремообразно.
КРЕМООБРАЗНО: кокосово
мляко, олио, ядки, авокадо, млечни продукти.
- Балансирайте
с нещо кисело или разредете кремообразните храни с течност.
* Умами е петият вкус, в допълнение към останалите четири, които са солено, сладко, горчиво и кисело. Открит е през 1909 от японски лекар, но
официално е признат за такъв през 1985 г., когато е доказано, че в езика има
специфични вкусови рецептори, които изпращат информация към мозъка. И така, той
винаги е съществувал, но никой от нас не е бил научен да го различава. Това е
онзи апетитен вкус ... онзи, от който ти се пълни устата със слюнка. Чрез
нашата ежедневна храна непрекъснато го стимулираме, тъй като се храним с много
храни, които го стимулират.
Веществата, които стимулират рецепторите за това вкусово усещане са
свободните глутамати, които най-често се съдържат във ферментирали и отлежали (залежали) храни и в хранителната
добавка мононатриев глутамат.
Счита се, че вкусовите рецептори за умами се активират специално от глутамат по
същия начин, по който рецепторите за сладко се активират от захар.
Необходимо е да се отбележи, че някои съвременните научни изследвания
подлагат на критики употребата на мононатриевия глутамат (известен като
'китайска сол') като хранителна добавка (или овкусител), посочвайки редица
потенциални опасности.
Най-горе в списъка на естествените храни, в които намираме този вкус са
узрелите домати, грах, майчиното мляко, пилешкото месо и рибата като треска и
скумрия, следвани от сушения свински бут и бульона.
Този вкус винаги го е имало, но не сме го забелязали. Можем да кажем, че за
да се насладим на вкусна гозба не е нужно тя да съдържа изкуствени добавки: например, за да се
направи по-вкусна зеленчуковата супа можем да добавим грах, няколко капки соев
сос или малко доматено пюре.
**Източници:
Veganish Book
www.coopfirenze.it
www.wikipedia.org
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, и натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар