понеделник, 4 април 2016 г.

Когато храната е лек. Ограните - 2 част

ОРГАНИТЕ


В Източната медицина органите сърце, черен дроб, далак-панкреас, бели дробове и бъбреци се класифицират като пълни органи (Ян), компактни и намиращи се дълбоко в тялото, докато тънкото черво, жлъчния мехур, дебелото черво (колон) са кухи органи (Ин), по-малко компактни и се намират най-вече на повърхността на тялото.

Органите Ин и Ян взаимно се допълват и се свързват по двойки:

  • сърце (Ян) - тънко черво (Ин)
  • далак-панкреас (Ян) - стомах (Ин)
  • бели дробове (Ян) - дебело черво (Ин)
  • бъбреците (Ян) - пикочен мехур (Ин)
  • черен дроб (Ян) – жлъчен мехур (Ин)Органите Ян действат като центрове отговорни за циркулацията, съхранението и разпределянето.

А органите Ин, осъществяват отделянето (елиминирането).


Виж още: Когато храната е лек - 1 част. Силата на храната.

Черен дроб

Черният дроб е орган, който изпълнява различни и комплексни дейности предимно свързани с метаболизма на мазнините. Има съществена роля в синтеза на ензими и съхранението на желязо и на много витамини, като витамин К (свързан с кръвосъсирването), витамин А, D и В12.

Освен това черният дроб складира захарите (гликоген), които след това въвежда постепенно в организма, произвежда жлъчен сок и филтрира токсините в кръвта, образували се в тънките черва.

Когато черният дроб е увреден, уголемен или твърд, той губи еластичност и функционалните си способности. Някои токсини могат да се върнат обратно в кръвния поток, други да го претоварят толкова, че да компрометират различните му функции. В резултат на тези явления, храносмилането става бавно и трудно, или се наблюдава значителна непоносимост към пържени и мазни храни. Особено сутрин устата е пресъхнала и вкуса горчив, често се появява главоболие вследствие на хранителни разстройства, по време на менструационен цикъл или при настъпване на трудности и емоционален стрес. Това което най-вече затруднява работата на черния дроб са дрогата, химическите вещества и алкохола, всички те се отстраняват трудно.


Дори хаотичното преяждане уврежда функцията на черния дроб, така както наситените животински мазнини, мазните храни и тези с много захар; при едно такова състояние един умерени пости биха помогнали на черния дроб да се очисти.


Жлъчният мехур

Жлъчният мехур е орган допълващ черния дроб. Той представлява малка торбичка, която събира жлъчния сок и регулира потока в дванадесетопръсника. Това е един важен процес за разграждането на мазнините.

Когато каналите, през които протича жлъчния сок са запушени, например от камъче, жлъчния сок бива абсорбиран от кръвта и кожата придобива характерния жълтеникав цвят типичен за жълтеницата. Причината за образуване на камъни в жлъчката, са всички тези храни, които произвеждат слуз, богатите на мазнини и калциеви соли, които се натрупват в жлъчния мехур: яйца, наситени мазнини, мазни храни, силно подправени, сирене,  захар и растенията от семейство Solanaceae.

Сърцето

Сърцето е органът мотор, който регулира циркулацията на кръв в цялото тяло, разпределяйки енергия във всички органи и мускули и благодарение на него сме активни и живи.

Важно е артериите и вените, които образуват разпределителната мрежа, наричана още кръвоносна система, да се поддържат в добро състояние. Обаче, ако техните стени се втвърдят и загубят еластичност, поради натрупването на холестерол и мазнини в кръвта, е налице артериосклероза, следва повишаване на кръвното налягане, достигайки често опасни нива. При по-тежките случаи артериите, вените и капилярите като коронарите постепенно започват да блокират кръвния поток, което води до сърдечни пристъпи, понякога с фатален край.

В такива случаи е препоръчително да се избягват храни с високо съдържание на наситени мазнини и минерални соли, които са основната причина за образуването на мастни отлагания и натрупването на холестерол в кръвта. Обикновено неизправното функциониране на сърдечната клапа или отслабването на сърцето, причинено от сърдечно заболяване, води до ниско кръвно налягане, защото кръвта не може да достигне добре до някои части на тялото. Крайниците са почти винаги студени и схванати.

Сърцето не случайно се намира в центъра на нашето тяло, то се нуждае от баланс и затова храните не трябва да бъдат прекалено солени, прекалено сладки, прекалено мазни или пълни с химия.

Ритъмът на живота не трябва да бъде забързан и стресиращ, но също така и не трябва да бъде заседнал. Затова идеалният вариант е умерена физическа дейност, която помага на кръвообращението и снабдява тялото с кислород.

Тънкото черво

Тънкото черво завършва храносмилането и започва производството на хранителни вещества от чревната бактериална флора. Неговата дейност би могла да се сравни с корените на растение. Защото, за да се развива растението добре, почвата трябва да е плодородна. По същия начин червата ни не трябва да бъдат изтощени от химически вещества и храна с не добро качество.


Червата ни са като истинска лаборатория, която извършва една безкрайна поредица от биологични трансформации. Едно лошо храносмилане може да доведе до загуба на тегло, запек и анемия. Според Източната култура, няколко пръста под пъпа се намира жизненоважна сила наричана хара. Затова е хубаво, това място да се държи постоянно топло. Ето защо в Ориента са измислили така наречената хара-маки, памучна лента, която се увива около кръста. Често се вижда на снимки, че дори мъжете са носели такива защитни ленти.


Салатите и ферментиралите храни като цяло, например туршии, мисо, тамари, темпе и др. помагат до голяма степен да се възстанови и укрепне бактериалната флора и подобряват качеството на кръвта. 

Ще научите повече за останалите органи далак-панкреас (Ян) - стомах (Ин)бели дробове (Ян) - дебело черво (Ин); бъбреците (Ян) - пикочен мехур (Ин) в следващата статия.


Милена Моллова 

**Източници: 
estratti dei libri e DVD:
Guarire con il Cibo

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, и натурална козметика.


0 коментари:

Публикуване на коментар