Това ястие може да си го занесете за обяд в работата или да си го хапнете навън като
закуска, защото е практично и лесно за носене. Много е подходящо и за
спортисти, тъй като е много хранително и засищащо.
Нахутът
е една енергийна храна, особено полезна при астения и тежка физическа дейност, и
е много подходяща за тези, които следват един вегетариански хранителен режим,
защото има много важни свойства за поддържането на едно добро здравословно
състояние:
- благоприятства контрола на нивата на холестерол и триглицериди в кръвта, което го прави полезен за всички хора страдащи от дислипидемия (повишени нива на холестерол и триглицериди в кръвта);
- стимулира уринирането и елиминирането на пикочна киселина, следователно е полезен в случаите на задържане и камъни в пикочните пътища;
- подобрява храносмилането и функцията на черния дроб.
Консумацията на нахут може да бъде
противопоказна за хора страдащи от
колит, тъй като съдържа някои захари, които ферментират от чревните
бактерии произвеждайки газ и подуване на корема.
Нахут с артишок, джоджен и лимон на фурна
Необходими продукти за 4 порции
150
гр. нахутено брашно
3 бр.
артишок
300
мл. вода
фина
морска сол
зехтин
екстра върджин
1 скилидка
чесън
½ лимон
8
листенца джоджен
Начин на приготвяне
Сложете
брашното в купа, довавете солта и изсипете водата. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Похлупете купата и я сложете в хладилника за
най-малко 5 часа, или за една нощ (тази стъпка ще повиши смилаемостта).
*Почистете
артишока, нарежете го на филийки и го запържете в тиган с малко зехтин и цялата
скилидката чесън. При необходимост добавете малко вода. След около 15 минути
или след омекване на артишока го свалете от огъня и го оставете настрана да се
охлади. Отстранете скилидката чесън.
Извадете
нахутената смес от хладилника, добавете артишока, кората* на половин лимон и
ситно нарязания джоджен.
Изсипете
сместа в намазана с олио тавичка и печете
в предварително загрята на 180°C фурна с
вентилатор около 35 минути или до изпичане.
*при
закупуването на лимоните се уверете, че не са пръскани с химикали, които
удължават срока им на годност, защотот са вредни за здравето. Ако не намерите лимони
от биологично стопанство, по-добре пропуснете лимона в рецептата.
Добър
апетит!
*Почистване на артишока
Когато
почиствате артишока внимавайте, защото е с остри листа, освен това може да оцвети
ръцете ви, ако преди това не сте ги полели с малко лимонов сок, затова е хубаво да
сложите ръкавици.
При
разрязване, артишока се окислява много бързо и потъмнява, ето защо е хубаво да
приготвите купа с вода и да изцедите в нея сока на половин лимон, където да сложите
нарязаните, и почистени парчета.
Отрежете
върха на артишока, отстранете външните листа докато не стигнете до крехките
листа. Почистете външната част на стеблото и основата на главата.
Разрежете
артишока на 2 и отстранете мъхестата вътрешна част с помощта на остър нож, след
което нарежете половинките на филийки и пуснете в купата с водата.
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, и натурална козметика.
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, и натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар