вторник, 12 април 2016 г.

Нахут с артишок, джоджен и лимон на фурна


Това ястие може да си го занесете за обяд в работата или да си го хапнете навън като закуска, защото е практично и лесно за носене. Много е подходящо и за спортисти, тъй като е много хранително и засищащо.

Нахутът е една енергийна храна, особено полезна при астения и тежка физическа дейност, и е много подходяща за тези, които следват един вегетариански хранителен режим, защото има много важни свойства за поддържането на едно добро здравословно състояние:

  • благоприятства контрола на нивата на холестерол и триглицериди  в кръвта, което го прави полезен за всички хора страдащи от дислипидемия (повишени нива на холестерол и триглицериди в кръвта);
  • стимулира уринирането и елиминирането на пикочна киселина, следователно е полезен в случаите на задържане и камъни в пикочните пътища;
  • подобрява храносмилането и функцията на черния дроб.
Нахутът съдържа високо качествен протеин, захар (главно скорбяла) и полиненаситени мазнини. Също така е богат на витамини от групата Б, витамин Е и минерали като фосфор, калий, магнезий, манган, калий, натрий, желязо и цинк.

Консумацията на нахут може да бъде противопоказна  за хора страдащи от колит, тъй като съдържа някои захари, които ферментират от чревните бактерии произвеждайки газ и подуване на корема.

Нахут с артишок, джоджен и лимон на фурна



Необходими продукти за 4 порции

150 гр. нахутено брашно
3 бр. артишок
300 мл. вода
фина морска сол
зехтин екстра върджин
1 скилидка чесън
½  лимон
8 листенца джоджен

Начин на приготвяне

Сложете брашното в купа, довавете солта и изсипете водата. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Похлупете купата и я сложете в хладилника за най-малко 5 часа, или за една нощ (тази стъпка ще повиши смилаемостта).

*Почистете артишока, нарежете го на филийки и го запържете в тиган с малко зехтин и цялата скилидката чесън. При необходимост добавете малко вода. След около 15 минути или след омекване на артишока го свалете от огъня и го оставете настрана да се охлади. Отстранете скилидката чесън.

Извадете нахутената смес от хладилника, добавете артишока, кората* на половин лимон и ситно нарязания джоджен.

Изсипете сместа в  намазана с олио тавичка и печете в предварително загрята на 180°C  фурна с вентилатор около 35 минути или до изпичане.

*при закупуването на лимоните се уверете, че не са пръскани с химикали, които удължават срока им на годност, защотот са вредни за здравето. Ако не намерите лимони от биологично стопанство, по-добре пропуснете лимона в рецептата.

Добър апетит!

*Почистване на артишока



Когато почиствате артишока внимавайте, защото е с остри листа, освен това може да оцвети ръцете ви, ако преди това не сте ги полели  с малко лимонов сок, затова е хубаво да сложите ръкавици.

При разрязване, артишока се окислява много бързо и потъмнява, ето защо е хубаво да приготвите купа с вода и да изцедите в нея сока на половин лимон, където да сложите нарязаните, и почистени парчета.


Отрежете върха на артишока, отстранете външните листа докато не стигнете до крехките листа. Почистете външната част на стеблото и основата на главата. 

Разрежете артишока на 2 и отстранете мъхестата вътрешна част с помощта на остър нож, след което нарежете половинките на филийки и пуснете в купата с водата.

Милена Моллова 


Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, и натурална козметика.


0 коментари:

Публикуване на коментар