сряда, 13 април 2016 г.

Пълнени чушки с кафяв ориз, грах и песто

Пълнени чушки с кафяв ориз, храх и песто


Тъй като ще приготвим чушките с пълнозърнест ориз, процедурата ще е малко по-различна от обичайната. На пръв поглед рецептата изглежда трудоемка, с различни техники на готвене и използване на различни съдове, но ви уверявам, че не е толкова сложна, освен това крайния резултат си заслужава. Чушките стават превъзходни :)

Виж още: Перфектния баланс между всички вкусове в ястието

Необходими продукти за 4 порции

4 средно големи чушки като на снимката
380 гр. пълнозърнест или така наречения кафяв ориз
300 гр. грах
½ глава лук
5-6 супени лъжици песто
1 с.л. зехтин екстра върджин
фина морска сол и черен пипер на вкус

За пестото:

листата на връзка босилек
зехтин екстра върджин
1-2 с.л. кедрови ядки
фина морска сол
½ скилидка чесън
1-2 с.л. хранителна мая (не е задължително)

Начин на приготвяне

Почистете и измийте хубаво ориза. Сложете го в тенджера и долейте вода колкото е обозначено на етикета (или на 1 част ориз се падат 1,5-2 части вода). Сложете малко сол и оставете ориза да поври на силен огън и отхлупена тенджера 10 минути. Оберете с лъжица евентуално образувалата се пяна. Намалете котлона и продължете варенето още 30-45 минути или докато ориза не стане готов.

С малко зехтин запържете лука в тиган и добавете граха. Ако е необходимо сипете малко водичка. Оставете го на котлона до готовност.

Измийте чушките.Отстранете дръжките отрязвайки капаче и ги почистете от семките. Посолете ги отвътре и за 15 –тина минути ги сложете във фурната на 180 градуса да поомекнат малко.  

Дойде ред на пестото. Измийте листата на босилека много внимателно, без да ги мачкате, защото това може да направи пестото ви горчиво. Ако имате мраморно хаванче смачкайте първо чесъна, след което с кръгови движения листата на босилека поръсени с малко сол. Когато листата започнат да си пускат сока, добавете кедровите ядки. Накрая добавете зехтина на тънка струйка и по желание хранителната мая. Ако нямате хаванче, кухненския робот с s-образния нож или блендера също ще свършат работа. Сложете чесъна, листата босилек, кедровите ядки, солта и няколко лъжици зехтин и смелете. Ако имате затруднения при блендирането на листата поради липсата на течност, добавете още зехтин. Трябва да получите хомогенна смес, която прилича на пюре. По желание накрая може да добавите 1-2 с.л. хранителна мая, която в случая ще замести по вкус пармезана.

Извадете чушките от фурната и ги отцедете от образувалата се в тях вода.

А сега, да завършим приготвянето на плънката. Ако е останала малко вода при ориза, я изсипете. Разбъркайте ориза с граха и добавете няколко лъжици песто. Опитайте и добавете още малко песто, и така докато не получите желания от вас вкус. Правим това, защото има различни видове босилек и с различна наситеност на аромата. Посолете, ако е необходимо и добавете черния пипер. 

Напълните чушките с плънката и налейте в тях малко водичка, за да не изсъхнат при печенето. Върнете чушките във вече загрятата на 180° C фурна за 15-тина минути. Аз ги пека на вентилатор, за да хванат отгоре цвят.

Добър апетит!

Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, и натурална козметика.


giudizio

0 коментари:

Публикуване на коментар