понеделник, 30 май 2016 г.

Крем супа от червено цвекло


Освен, че червеното цвекло е лесно смилаемо, му се приписват следните свойства:

  •  антианемични: поради наличието на фолиева киселина и желязо;
  •  освежаващи и пречистващи: улеснява отстраняването на токсини и излишни мазнини в тялото, и подпомага храносмилането като стимулира производството на стомашен и жлъчен сок;
  • възстановителни: заради неговите хранителни и енергийни качества, които помагат за преодоляването на физическата и умствена умора.
Червеното цвекло се препоръчва при:

  • анемия;
  • настинка;
  • чернодробни заболявания;
  • неврит;
  • състояния на нервност;
  • изтощение, хронична умора и възстановяване след боледуване. Във всички тези случаи се препоръчва да се яде настъргано сурово червено цвекло (около 100 грама на ден) или да се пие по 50 грама (около половин чаша) чист изцеден сок или смесен със сок от ябълка или морков, сутрин преди закуска и следобед, или преди основните хранения.
Внимание! Консумацията на червено цвекло не се препоръчва на:

  • диабетици, които трябва да ограничат консумацията на червено цвекло, поради високото му съдържание на захар.
  • тези които страдат от оскалатни бъбречни камъни, защото червеното цвекло съдържа оксалова кисленина. 

Крем супата от червено цвекло

2 бр. червено цвекло
1 бр. малка зелена ябълка
2 бр. картофи
1 скилидка чесън
зехтин екстра върджин
кимион на прах
магданоз
фина морска сол
черен пипер

Запържете в тенджера чесъна с една лъжица зехтин. Прибавете обелените и нарязани на кубчета червено цвекло, картофи и ябълка. Подправете със сол, кимион, черен пипер и ги покрийте със вряла вода.

Оставете супата да покъкри около двадесет минути, или докато зеленчуците не се сварят добре (като не трябва да остават без вода). Когато червеното цвекло е готово, добавете магданоза.

Пасирайте супата с малко вода останала от готвенето, ако е необходимо добавете още: супата трябва да е гъста и кремообразна.

Украсете с магданоз и по желание добавете крутони!

Виж още: Картофена салата с червено цвекло

Добър апетит!

Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.

giudizio

0 коментари:

Публикуване на коментар