Месец май
е сезонът на граха, зеленчук, който се препоръчва за по-разнообразно
и балансирано хранене за всяка възраст: за подрастващи организми, за страдащи
от анемия поради липса на желязо, при умора и за възстановяване след
боледуване.
Консумацията
на грах е подходяща при наднормено тегло и затлъстяване, тъй като има
добър засищащ ефект и намалява абсорбацията на мазнини и захар.
Фибрите
помагат за регулирането на чревната функция, така че консумацията на това
бобово растение се препоръчва при запек, но може да бъде дразнещо за хора, страдащи
от колит – в този случай е препоръчително да се консумира на пюре. Един пример за това как да му се насладим е днешната рецепта.
Наличието
на фитоестрогени прави граха препоръчителна храна за жените, които имат
нередовна менструация, защото благоприятства възстановяването на баланса на
хормоналния цикъл.
Виж още: Ризото с шафран и грах
Крем супа от грах и кокосово мляко
Необходими продукти за 4 порции
500
гр. зелен грах
1
глава лук
2
скилидки чесън
шепа джоджен
350
мл. зеленчуков бульон (или вода)
350
мл. кокосово мляко
1 с.л.
зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне
Запържете
в зехтина за няколко минути лука и скилидките чесън, и поръсете със сол.
Добавете
граха. Разбъркайте с дървена лъжица, прибавете врелия бульон и кокосовото мляко.
Оставете да покъкри около 30 минути, накрая овкусете на сол и добавете ситно нарязания джоджен.
Веднага
след като зеленчуците омекнат, свалете от огъня. Изчакайте супата да поизстине малко
и я пасирайте на блендера.
Стоплете
отново супата и сервирайте. Ако е по ваш вкус, добавете черен пипер.
Добър апетит!
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар