Опаковките от РЕТ (Polyethylene Terephthalate) за напитки или вода не са предназначени да бъдат
използвани повторно. Това не е само въпрос на хигиена. С течение на времето те губят
химическите си и физически характеристики.
На
всеки се е случвало да напълни с вода вече празната пластмасова бутилка. Но колко пъти можем да я използваме, преди да
загуби химическите си и физически характеристики и без това да навреди на здравето ни? Коя опаковка най-добре
консервира напитките? И какво означават цифрите намиращи се на дъното на
бутилките? Попитахме Джиорджио Спиньо- преподавател във Факултета по аграрни
науки, храна и околна среда в университета “Cattolica” в Пиаченца (Италия), и експерт в опаковките за хранителни
продукти.
Могат ли да се използват повторно? Да го кажем без да увъртаме:
традиционните пластмасови бутилки РЕТ (полиетилен терефталат) не би трябвало да
се използват повторно. "Когато
потребителят купува бутилката, не знае нейната история: дали тя е била излагана на топлина или на
ниски температури, които променят някои свойства на пластмасата, като например
механичната здравина или способността да се позволи преминаването на газ" – обяснява Спиньо. Но
основният проблем при тяхното използване е хигиената. „Почти винаги пием
директно от бутилката, особено ако е от половин литър. Навик, който не
осигурява хигиенична безопасност на течностите, с които в последствие ще се
напълни бутилката. Неприятната миризма, която понякога усещаме се дължи точно
на микробиологично замърсяване, причинено от контакта с устата". Би могло да се намери решение
като се измие бутилката, но както напомня експертът „те не са предназначени да
бъдат използвани повторно, а да съхраняват вода, докато потребителят не я изпие".
Вредни вещества. Традиционните бутилки са
изработени от РЕТ. На топлина това вещество може да се повреди и да освободи
ациталдехид и антимон. Според изискванията на ЕС, максимално допустимата
граница на ацеталдехид е 6 милиграма на килограм храна. Граница, която е спазена
в бутилките. А антимонът се освобождава при контакт с горещи течности или
микровълнова печка.
Внимание
трябва да се обърне и на ВРА (бисфенол-А), химикал, използван с поликарбонат за
производството на бутилки за напитки, биберони и пластмасови съдове. Не е
изключена възможността ВРА да попадне в напитките или храната, които консумираме.
През април Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) взе решение да се създаде
работна група от международни експерти за оценка на ефектите от бисфенол-А.
Решението
е взето след доклад от холандския Национален институт за здраве и околна среда,
който породи притеснения относно ефектите от ВРА върху имунната система на
зародиши и деца. Още през декември 2014 EFSA намали допустимата дневна доза
на ВРА от 50 микрограма на килограм телесно тегло на 4 µg/kg. Това е временна
доза, в очакване на нови изследвания, като това на Националната програма по
токсикология на САЩ. EFSA е
приела да направи преоценка на ВРА през 2017 г. За момента единствената
препоръка е да намалим излагането ни на ВРА от храна и други източници.
Номерът на дъното на бутилките. Фалшив мит е, че номерът на
някои марки минерална вода на дъното на бутилките показва колко пъти можем да я
използваме повторно. „Това се отнася за вида пластмасата. В някои градове
системата за събиране на отпадъци позволява да се разделят различните пластмаси“,
казва Спиньо.
Както
е установено от европейската директива, на всяка цифра съответства даден
състав.
01 -
полиетилен терефталат (PET ) - използван за бутилки за вода.
02 -
полиетилен с висока плътност (HDPE) - за почистващи препарати и кофички за кисело мляко
03 –
поливинилхлорид (V или PVC) - за хранителни опаковки
04 -
полиетилен с ниска плътност (PELD или LDPE) - за торбички
на замразени храни
05 –
полипропилен (PP) - за бутилки на сосове
06 –
полистирен (PS) - чаши
за кафе за еднократна употреба
07 -
за всички други видове пластмаса
Най-добрата опаковка. Алтернатива на пластмасовите
бутилки са стъклените, които нямат противопоказания.
Превод: Милена Моллова
Източник: KataWeb Consumi
Източник: KataWeb Consumi
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, и натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар