сряда, 11 май 2016 г.

Пластмасовите бутилки - колко пъти можем да ги използваме повторно без риск за здравето?

Опаковките от РЕТ (Polyethylene Terephthalate) за напитки или вода не са предназначени да бъдат използвани повторно. Това не е само въпрос на хигиена. С течение на времето те губят химическите си и физически характеристики.

На всеки се е случвало да напълни с вода вече празната пластмасова бутилка. Но колко пъти можем да я използваме, преди да загуби химическите си и физически характеристики и без това  да навреди на здравето ни? Коя опаковка най-добре консервира напитките? И какво означават цифрите намиращи се на дъното на бутилките? Попитахме Джиорджио Спиньо- преподавател във Факултета по аграрни науки, храна и околна среда в университета “Cattolica” в Пиаченца  (Италия), и експерт в опаковките за хранителни продукти.

Могат ли да се използват повторно? Да го кажем без да увъртаме: традиционните пластмасови бутилки РЕТ (полиетилен терефталат) не би трябвало да се използват повторно. "Когато потребителят купува бутилката, не знае нейната история:  дали тя е била излагана на топлина или на ниски температури, които променят някои свойства на пластмасата, като например механичната здравина или способността да се позволи преминаването на газ" – обяснява Спиньо. Но основният проблем при тяхното използване е хигиената. „Почти винаги пием директно от бутилката, особено ако е от половин литър. Навик, който не осигурява хигиенична безопасност на течностите, с които в последствие ще се напълни бутилката. Неприятната миризма, която понякога усещаме се дължи точно на микробиологично замърсяване, причинено от контакта с устата". Би могло да се намери решение като се измие бутилката, но както напомня експертът „те не са предназначени да бъдат използвани повторно, а да съхраняват вода, докато потребителят не я изпие".

Вредни вещества. Традиционните бутилки са изработени от РЕТ. На топлина това вещество може да се повреди и да освободи ациталдехид и антимон. Според изискванията на ЕС, максимално допустимата граница на ацеталдехид е 6 милиграма на килограм храна. Граница, която е спазена в бутилките. А антимонът се освобождава при контакт с горещи течности или микровълнова печка.

Внимание трябва да се обърне и на ВРА (бисфенол-А), химикал, използван с поликарбонат за производството на бутилки за напитки, биберони и пластмасови съдове. Не е изключена възможността ВРА да попадне в напитките или храната, които консумираме. През април Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) взе решение да се създаде работна група от международни експерти за оценка на ефектите от бисфенол-А.

Решението е взето след доклад от холандския Национален институт за здраве и околна среда, който породи притеснения относно ефектите от ВРА върху имунната система на зародиши и деца.  Още през декември 2014 EFSA намали допустимата дневна доза на ВРА от 50 микрограма на килограм телесно тегло на 4 µg/kg. Това е временна доза, в очакване на нови изследвания, като това на Националната програма по токсикология на САЩ. EFSA е приела да направи преоценка на ВРА през 2017 г. За момента единствената препоръка е да намалим излагането ни на ВРА от храна и други източници.

Номерът на дъното на бутилките. Фалшив мит е, че номерът на някои марки минерална вода на дъното на бутилките показва колко пъти можем да я използваме повторно. „Това се отнася за вида пластмасата. В някои градове системата за събиране на отпадъци позволява да се разделят различните пластмаси“, казва Спиньо.

Както е установено от европейската директива, на всяка цифра съответства даден състав.

01 - полиетилен терефталат (PET ) - използван за бутилки за вода.
02 - полиетилен с висока плътност (HDPE) - за почистващи препарати и кофички за кисело мляко
03 – поливинилхлорид (V или PVC) - за хранителни опаковки
04 - полиетилен с ниска плътност  (PELD или LDPE) - за торбички на замразени храни
05 – полипропилен (PP) - за бутилки на сосове
06 – полистирен (PS) - чаши за кафе за еднократна употреба
07 - за всички други видове пластмаса

Най-добрата опаковка. Алтернатива на пластмасовите бутилки са стъклените, които нямат противопоказания.

Превод: Милена Моллова
Източник: KataWeb Consumi

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, и натурална козметика.


0 коментари:

Публикуване на коментар