вторник, 31 май 2016 г.

Подправките, които най-добре си пасват с храната

Подправките са ароматни вещества от растителен произход, обикновено екзотични (например, черен пипер, карамфил, канела, индийско орехче и др.), които се използват за ароматизиране и овкусяване на храни и напитки, а в миналото най-вече са били използвани в медицината и фармацията.

Много от подправките имат и други предназначения: за запазване на храната, в религиозните ритуали, в козметиката или парфюмерията. Също така, подправките са използвани от древни времена за почистване на дома. Например, етеричното масло от канела, смесено с вода е отлично за миене на съдове и под. А за здравето, то е чудесно при борбата с вируси и бактерии.

Подправките са играли важна роля в историята, още от самото им откриване.

В древни времена използването на подправки е било широко разпространено сред египтяните. Около 2600 г. пр.не.е. на работниците заети в строителството на Хеопсовата пирамида са били давани пикантни храни с цел съхраняване на силите им, считало се е, че подправките предпазвали от епидемии. В папирусът Еберс (изготвен около шестнадесети век пр.н.е.) са описани многобройни лечения с билки и подправки, а сред археологическите находки има следи от анасон, гръцки сминдух, кардамон, канела, комион, копър и шафран. Още по това време повечето от подправките са произхождали от Индия.

В древния и средновековен свят, подправките са били сред най-ценните продукти, които са оправдавали откриването на нови търговски пътища. Например, в Битие (Стария завет) Йосиф е бил продаден в робство от братята си на търговци на подправки. В библейската поема Песен на песните разказвачът сравнява любимата си с различни подправки. Това показва голямото значение на подправките от древни времена.

Подправките са били главната причина, португалския мореплавател Васко да Гама да открие морски път до Индия. Също така, те са били една от причините Колумб да търси кредитори, привлечени от възможността да се сдобият с нови подправки за търгуване, и бърз, и безопасен маршрут до страната на контрастите. 

Виж още: Перфектния баланс между всички вкусове в ястието

Подправките в гозбите


Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.

0 коментари:

Публикуване на коментар