Подправките
са ароматни вещества от растителен произход, обикновено екзотични (например,
черен пипер, карамфил, канела, индийско орехче и др.), които се използват за
ароматизиране и овкусяване на храни и напитки, а в миналото най-вече са били използвани
в медицината и фармацията.
Много
от подправките имат и други предназначения: за запазване на храната, в религиозните ритуали, в козметиката или парфюмерията. Също така, подправките са използвани
от древни времена за почистване на дома. Например, етеричното масло от канела,
смесено с вода е отлично за миене на съдове и под. А за здравето, то е
чудесно при борбата с вируси и бактерии.
Подправките
са играли важна роля в историята, още от самото им откриване.
В
древни времена използването на подправки е било широко разпространено сред
египтяните. Около 2600 г. пр.не.е. на работниците заети в строителството на Хеопсовата пирамида са били давани пикантни храни с цел съхраняване на силите им, считало се е, че подправките предпазвали от епидемии. В папирусът Еберс
(изготвен около шестнадесети век пр.н.е.) са описани многобройни лечения с билки и подправки, а сред археологическите находки има следи от
анасон, гръцки сминдух, кардамон, канела, комион, копър и шафран. Още по това
време повечето от подправките са произхождали от Индия.
В древния
и средновековен свят, подправките са били сред най-ценните продукти, които са
оправдавали откриването на нови търговски пътища. Например,
в Битие (Стария завет) Йосиф е бил продаден в робство от братята си на търговци
на подправки. В библейската поема Песен на песните разказвачът сравнява
любимата си с различни подправки. Това показва голямото значение на подправките
от древни времена.
Виж още: Перфектния баланс между всички вкусове в ястието
Подправките в гозбите
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар