понеделник, 2 май 2016 г.

Постна содена питка с пълнозърнесто брашно


Содената питка е най-лесният и бърз хляб, който може да си приготвите, защото не изисква  месене. С тази вкусна рецепта не е нужно да чакате до коледа, за да й се насладите.


Постна содена питка с пълнозърнесто брашно

Необходими продукти

3 ч. ч. пълнозърнесто брашно
1 ч. л. фина морска сол
1 ч. л. сода за хляб
1 с. л. ябълков оцет
4 с. л. зехтин екстра върджин
1 ч. ч. хладка вода

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и се прави кладенче.

Содата се погасява в оцета и се прибавя към брашното заедно със солта, зехтина, хладката вода и се замесва меко тесто.

Тестото се премества в чиста купа намазана със зехтин и се оставя се да почина 10 минути. 

С намазани със зехтин ръце се оформя питка и се набожда с вилица, за да не се пукне.

Содената питка се намазва със зехтин и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 35 минути. Може да проверявате готовността с клечка.

Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.


Добър апетит!

Милена Моллова

Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.


0 коментари:

Публикуване на коментар