вторник, 31 май 2016 г.

Заместители на месото, пернатите и рибата

В зависимост от рецептата и вашите лични предпочитания, може да ги замените със:

1)     Бобови растения 

Още от древността те са жизненоважен източник на протеини. Също така съдържат много фибри и сложни въглехидрати, и заемат основно място във веганския режим на хранене.

Приблизително 450 гр. сухи бобови растения се равняват на 7 чаши варени, което е еквивалентно на 3 консерви и половина (изцедени).

Преди да се сготвят, се премахват счупените зърна, а след това се накисват в студена вода за една нощ или за най-малко 4 часа. Варят се във вода или безсолен зеленчуков бульон, като дадената течност трябва да покрива зърната поне 5 см. Не бива да се солят преди да са се сварили, тъй като солта ги втвърдява. За да се премахнат токсините първоначално се оставят да врят 5-10 минути на силен котлон, след което котлона се намалява и се оставят да къкрят до сваряването им.

Невъзможно е да се определи с точност нужното време за сваряването им, ето защо е добре да се избягва едновременното готвене на различни видове бобови растения.

Видове бобови растения, които се приготвят по-често:

Вид
Време за готвене
Боб мунг
Сух натрошен грах
35-45 минути
Сух грах
Бакла
Лимски боб
от 45 минути до 1 ¼ час
Боб канелини
от 1 ¼ час до 1 ¾ час
Боб адзуки
от 1 час до 1 ½ час
Черен боб
Дребен бял боб
Боб пинто
Нахут
от 1 ½ час до 2 часа
Соя
2-3 часа
Лещата също спада към бобовите растения. Тя има високо съдържание на протеини и фибри, и ниско на мазнини. Най-консумираните са червената, зелената и кафявата. За варенето на една чаша леща са необходими 3 чаши вода или безсолен зеленчуков бульон.

Вид
Време за готвене
Червена леща
15 минути,  ако твърде много се вари става на каша; подходяща е за супи.
Зелена леща
20-25 минути. Зърната са големи и плоски, и запазват формата си. Подходящи са за супа и салати.
Кафява леща
20-25 минути. Зърната са по-заоблени от тези на зелената леща. Ако твърде дълго се варят стават на каша; тази леща е подходяща за супи.
2)     Пълнозърнести житни храни 

Ечемик, камут (името на запазената марка пшеница от сорта Корасан), просо, овес, ориз, ръж, лимец, пшеница и царевица. Тук ще вмъкна също елда, киноао и амарант, които принадлежат на различни ботанически семейства, но имат подобен на зърнените култури хранителен състав. Те стоят в основата на веганският хранителен режим и се използват както на зърна, така и във вид на брашна. При готвене се  изсипват във вряла и леко подсолена вода, след което котлона се намалява и се варят до омекване. Времето за приготвянето им варира от 15 минути до 2 часа.

Виж още: Заместители на айцето

3)   Тофу 

Произвежда се  чрез коагулация на соевото мляко с последващо отцеждане и пресоване. Тъй като съдържа много протеини, то е фундаментално за веганския хранителен режим. Намира се с различна консистенция и вкус. 

Твърдото тофу поема много добре ароматите на останалите продукти. Запазва формата си при рязане на кубчета или лентички и става за пържене, варене, и печена на фурна или грил. Ако искаме да попие повече от маринатата можем да го замразим, така консистенцията му ще се промени в по-жилава и месеста. Преди използването му обаче, трябва напълно да се размрази и да се изстиска добре.

Консистенцията на мекото тофу е подобна на крем, вкусът  му също. Чудесно е за приготвянето на десерти, сосове, дресинги за салати, супи и яхнии.

Виж още: Растителни млека и рецепти

        4)    Сейтан 

      Той е направен от пшеничен глутен и е добър източник на протеини. Може да се приготви в домашни условия, като се отмие нишестето от брашното, но също така може да се купи от специализираните магазини. Прилича на месо както на външен вид, така и на консистенция, но не бива да се прекалява с консумацията му (само няколко пъти в годината), защото както вече споменах се прави от глутен.

        5)    Темпе 

      Сладък продукт произведен от ферментирало соево мляко. Може да се маринова, пържи и да се пече на печка или грил. Може също така да се натроши и да се използва вместо кайма.

   6)    Структурирани растителни  
          протеини  (TVP)  
  
      Направени са от соево обезмаслено брашно, което е вторичен продукт при извличането на соевото олио. Имат вид на малки топчета или  малки сухи люспи, приличащи на изсушени зеленчуци. Поради тяхната консистенция и липса на вкус се използват за приготвянето на рецепти приличащи на местните, като например зеленчукови бургери, крокети, ястия с къри, супи, чили сосове и такос.

Както при всяка друга храна така и структурираните растителни протеини трябва да се консумират в умерени количества. Ако сте алергични или имате нетолерантност към соята или сте имали рак на гърдата, избягвайте TVP или TSP продуктите (структурирани протеини на соята) и вместо тях използвайте нахут.

         7)    Ядки  

    Те са добър източник на протеини и фибри. Бадеми, кашу, макадамия, фъстъци и орехи са фондаментални за веганския хранителен режим. 

        Милена Моллова


Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.


0 коментари:

Публикуване на коментар