Деликатния и кремообразен пастет от леща, намазан върху препечена филийка, крекер или парченце чушка е идеалната разядка. Може да го сервирате към аперитива или да си направите сандвичи и да ги хапнете в парка - точния избор за всякакъв повод.
Лещата
е известна с високото си съдържание на протеини: съдържа повече протеини от останалите
бобови растения (с изключение на соята), два пъти повече от зърнените култури и
в пъти повече от всички други храни от растителен произход.
Съдържанието
на мазнини (полиненаситени) е много ниско (2-3%), ето защо лещата се препоръчва
при нискомаслени диети.
Лещата съдържа високо количество витамини от групата В и минерали, от които желязо, фосфор,
цинк, калций, манган.
Фибрите
на лещата са разтворими и неразтворими: и двата вида са много важни за
регулиране на чревните функции.
Комплексните
въглехидрати съдържащи се в лещата се абсорбират и усвояват бавно, затова поддържат
стабилно нивото на кръвната захар, и макар в ограничени количества, могат да влязат в хранителния режим на диабетици.
Но
внимание, тези които страдат от колит трябва да консумират леща в умерени
количества.
Необходими продукти за 4 порции
1 чаша
сварена и отцедена леща
4 с.л.
маслини без костилки
1
с.л. тахан
2
скилидки чесън
шепа листа
от босилек
фина морска
сол
черен
пипер
Начин на приготвяне
Изсипете
всички продукти в кухненския робот и смелете докато не получите хомогенна смес.
Ако е необходимо добавете мъничко вода (ако предпочитате, може да пръснете
малко лимон).
Сервирайте
със стайна температура с препечени филийки, крекери или зеленчуци по избор.
Добър апетит!
Милена Моллова
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар