Ако
искаме да приготвим едно леко и лятно ястие с патладжани, то тогава е
хубаво да не ги пържим, защото ще поемат много олио. Можем да им се насладим като
ги изпечем (каквато е днешната рецепта), или ако ги сварим и овкусим с подправки и
зехтин.
Но
преди да минем към рецептата, нека разгледаме свойствата на патладжана и видим
защо е хубаво да присъства на трапезата ни:
- има благоприятен ефект върху функцията на черния дроб и е особено полезен при възстановяване след продължителни заболявания или в съчетание с продължителна медикаментозна терапия;
- патладжанът има жлъчегонно и холеретично действие (стимулиращо отделянето на жлъчка от чернодробните клетки);
- в състояние е да понижи нивата на холестерол в кръвта;
- стимулира диурезата и по този начин спомага за отстраняването на отпадъци от тялото.
Внимание! Патладжани не трябва да консумират хора с остри възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт.
Другата основна съставка в днешната рецепта е тофуто. То е кралят на соевите продукти, богато е на протеини, което го прави
фундаментално за веганския хранителен режим. Вкусът му не е натрапчив и с
лекота поема ароматите на останалите продукти.
Виж още: Заместители на месото, пернатите и рибата
Виж още: Заместители на месото, пернатите и рибата
Патладжанени рулца с плънка от тофу и
маслини
Необходими продукти за 4 проции
2
средно големи патладжана
250 гр.
натурално тофу
2
с.л. черни маслини без костилките
½
ч.л. кимион на прах
щипка
лют червен пипер
зехтин
екстра върджин
фина
морска сол
Измийте
патладжаните, ако желаете ги обелете, но не е задължително и ги нарежете по
дължина на широки ивици, приблизително 0,5 см. Поръсете патладжанените резени със сол и
ги оставете да се отцедят от горчивия им сок за около 30 минути. Измийте ги и
подсушете с кухненска хартия.
На грил тиган с малко зехтин и щипка сол запечете патладжанените резени и от двете страни. Ако не
разполагате с такъв, поставете резените в тавичка. Загрейте фурната на 175
градуса. Намажете двете страни на патладжаните със зехтин, поръсете ги със сол
и печете 15-ина минути, докато не станат златисто-кафяви и омекнат.
Междувременно
в тенджерка с вода и малко сол кипнете тофуто за 10 минути.
Пасирайте
с блендера изцеденото тофту, маслини, лют пипер, кимион и две лъжици зехтин до
получаването на желаната консистенция.
Намажете
патладжанените резени с получения крем и ги навийте на рулца.
Добър
апетит!
Милена
Моллова
ПРЕПРАТКИ:
0 коментари:
Публикуване на коментар