Оризът е най-популярната зърнена култура. Той е основна храна на азиатското население и осигурява най-малко половината от необходимите ни хранителни вещества.
Оризът съдържа минерали и витамини предимно концентрирани във външните слоеве на зърното. За получаването на така наречения бял ориз, в процеса на рафиниране, те биват отстранявани. Ето защо е препоръчително да приготвяме нашите ястия с кафяв (пълнозърнест) ориз.
Оризът е енергийна храна и консумацията му е подходяща за всякаква възраст- най-вече за подрастващи организми, в период на възстановяване и в случаи на пренатоварване.
Тъй като оризът съдържа голяма част от аминокиселините (включително триптофан), използвани за синтез на невротрансмитери и ензими, полезни за нервната система, консумацията му се препоръчва при депресия и тревожност, безсъние и за подобряване на разстройства свързани с предменструалния период.
Виж още: Ризото с шафран и грах
Зеленчуци с кафяв ориз, растителен йогурт и шафран
Необходими продукти за 4 порции
320 гр. сварен кафяв ориз
1 чаша грах
3 червени чушки
1 тиквичка
1 стрък целина
1 шепа пресен магданоз и босилек
зехтин екстра върджин
морска сол
За соса
250 гр. соев йогурт
1 щипка лют червен пипер
1 пликче шафран
Начин на приготвяне
Запържете нарязаните на малки кубчета зеленчуци с малко зехтин и щипка сол.
След няколко минути добавете сварения ориз и разбъркайте. Оставете зеленчуците още малко на котлона, колкото ориза да попие от аромата им. Подправете със сол, ако е необходимо.
Свалете от огъня и добавете нарязаните магданоз, и босилек. Разбъркайте внимателно и оставете на страна.
Пригответе соса като в купичка смесите соев йогурт, шафран, лютив червен пипер и сол.
При сервиране, сипете първо малко сос, след това ориза със зеленчуци и накрая гарнирайте с листенца магданоз или босилек.
Добър апетит и до нови срещи!
Милена Моллова
ПРЕПРАТКИ:
0 коментари:
Публикуване на коментар