четвъртък, 22 септември 2016 г.

Студена доматена супа за 5 минути



Доматът е растение от семейство Картофови (Solanaceae). Негова родина са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Внесен е в Европа през 16 век и първоначално е използван за декоративно растение, защото се е смятало, че плодовете му са отровни.

Доматите, особено когато са зрели, са богат източник на каротеноиди, калий, витамин С и витамин Е. Те са подходящи за нискокалоричните диети, тъй като не представляват голям източник на енергия.

Според някои изследвания, доматите са полезни за предотвратяване на възпаления на апендикса, а ликопенът контрастира свободните радикали, които водят до образуването на ракови клетки.

Доматите имат освежаващ ефект, леко слабителен (дължи се основно на семената и кожата) и диуретичен поради високото им съдържание на вода.

Внимание!
-  Никога не използвайте алуминиеви съдове за готвене на домати, защото при готвене ще абсорбират големи количества алуминий, които са токсични за тялото.

-  Тези, които страдат от ревматоиден артрит трябва да избягват консумацията на домати, защото всички алергични храни (т.е. могат да насърчат алергията), предизвикват болезнени симптоми.

Студена доматена супа за 5 минути

Ето една превъзходна алтернатива на таратора - ароматната студена доматена супа, гарнирана с авокадо и  семена. 

Необходими продукти за 2 порции

800 гр. домати
1 средно голяма краставица
1 шепа рукола
1 скилидка чесън
½ авокадо
1 ½ с.л. зехтин екстра върджин
морска сол
черен пипер
семена по избор
1-2 с.л. лимонов сок (по желание, зависи от сладостта на доматите)
лют червен пипер (по желание)

Начин на приготвяне

Направете на гъст сок доматите, краставицата, руколата и скилидката чесън с  бавнооборотна сокоизстисквачка за студено пресоване, като използвате по-едрата цедка. Овкусете със сол, черен пипер, зехтин и лимон, ако е необходимо. Сервирайте веднага като украсите супата с парченца авокадо и семена по избор. Аз съм използвала конопено семе.

* Който не разполага с такава сокоизстисквачка, може да смели зеленчуците в блендер, но ще е хубаво доматите да са обелени предварително. Може да обелите доматите по следния начин: Резнете по един "Х" върху кожата на всеки домат, като за предпочитане е долната му част. Бланширайте ги (потопете ги във вряща вода), докато кожата им не започне да се разцепва по нарязания "Х". Това ще стане след около минута, извадете доматите и ги потопете веднага в студена вода, за да спрете процеса на варене. Доматите вече са готови да бъдат обелени. Нарежете обелените домати и краставица на малки парченца и ги смелете в бледера заедно с руколата и чесъна. Овкусете и сервирайте по описания по-горе начин. 

Добър апетит и до нови срещи! 

Милена Моллова

ПРЕПРАТКИ:

Facebook страница: VeganZona






0 коментари:

Публикуване на коментар