Доматът е растение от семейство Картофови (Solanaceae). Негова родина са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Внесен е в Европа през 16 век и първоначално е използван за декоративно растение, защото се е смятало, че плодовете му са отровни.
Доматите, особено когато са зрели, са богат
източник на каротеноиди, калий, витамин С и витамин Е. Те са подходящи за нискокалоричните диети, тъй
като не представляват голям източник на енергия.
Според някои изследвания, доматите са полезни
за предотвратяване на възпаления на апендикса, а ликопенът контрастира
свободните радикали, които водят до образуването на ракови клетки.
Доматите имат освежаващ ефект, леко слабителен (дължи
се основно на семената и кожата) и диуретичен поради високото им съдържание на
вода.
Внимание!
- Никога не използвайте
алуминиеви съдове за готвене на домати, защото при готвене ще абсорбират големи
количества алуминий, които са токсични за тялото.
- Тези, които страдат от
ревматоиден артрит трябва да избягват консумацията на домати, защото всички
алергични храни (т.е. могат да насърчат алергията), предизвикват болезнени
симптоми.
Студена доматена супа за 5 минути
Ето една превъзходна алтернатива на таратора - ароматната студена доматена супа, гарнирана с авокадо и семена.
Необходими продукти
за 2 порции
800 гр. домати
1 средно голяма краставица
1 шепа рукола
1 скилидка чесън
½ авокадо
1 ½ с.л. зехтин екстра върджин
морска сол
черен пипер
семена по избор
1-2 с.л. лимонов сок (по желание, зависи от сладостта на
доматите)
лют червен пипер (по желание)
Начин на приготвяне
Направете на гъст сок доматите, краставицата, руколата и
скилидката чесън с бавнооборотна
сокоизстисквачка за студено пресоване, като използвате по-едрата цедка. Овкусете
със сол, черен пипер, зехтин и лимон, ако е необходимо. Сервирайте веднага като
украсите супата с парченца авокадо и семена по избор. Аз съм използвала
конопено семе.
* Който не разполага с
такава сокоизстисквачка, може да смели зеленчуците в блендер, но ще е хубаво
доматите да са обелени предварително. Може да обелите доматите по следния
начин: Резнете по един "Х" върху кожата на всеки домат, като за предпочитане е долната му част. Бланширайте ги (потопете ги във вряща вода), докато кожата им не започне да се разцепва по нарязания "Х". Това ще стане след около минута, извадете доматите и ги потопете веднага в студена вода, за да спрете процеса на варене. Доматите вече са готови да бъдат обелени. Нарежете обелените домати и краставица на малки парченца и ги смелете в бледера заедно с руколата и чесъна. Овкусете и сервирайте по описания по-горе начин.
Добър апетит и до нови срещи!
Милена Моллова
0 коментари:
Публикуване на коментар