сряда, 28 септември 2016 г.

Сурови Спагети Ал Арабиата


Между спагети и салата, зеленчуковите спагети са версия на едно от класическите тестени ястия на средиземноморската кухня. Защо да ги правим? Причините са много, на първо място чрез тях увеличаваме приема на растителна храна и особено, ако ги консумираме сурови ни зареждат с витамини и минерали. Позволяват ни да приготвяме нови ястия, не съдържат глутен и чрез тях децата могат да преоткрият вкуса на зеленчуците.

Как да си приготвим спагети от зеленчуци

Най-евтиният вариант е зеленчуците да се нарежат с нож или с ренде тип мандолина. Тази процедура със сигурност изисква търпение и в зависимост от избрания зеленчук, дори определена сила. За да си улесните работата, може да изберете един от многото ръчни инструменти предлагани на пазара (не са скъпи и са доста забавни, като острилката за зеленчуци например), който ще ви помогне да нарежете зеленчуците на лентички или спирала. Кои зеленчуци да изберем? За това няма ограничения. Най-често използваните са тиквички, моркови, ряпа, тиква, но нищо не ви пречи да експериментирате.

Сурови или варени

Ако искате да запазите непокътнати витамините и минералите на зеленчуковите спагети, овкусете ги сурови със пресни сосове, ароматизирани с подправки и билки. Ако ви се хапва нещо топло, задушете ги за кратко в тиган или ги сварете в подсолена вода за няколко минути (в този случай ще омекнат). По време на подготовката не забравяйте да подправите зеленчуците, които почерняват бързо (например морковите) с лимонов сок веднага след като сте ги нарязали.

Сурови спагети Ал Арабита

Необходими продукти за 2 порции

3 средно големи тиквички
10 сушени домата
10-15 доматчета чери
40 гр. орехи
зехтин екстра върджин
лют червен пипер
морска сол

Начин на приготвяне

За приготвянето на соса, блендирайте сушените домати, орехите, доматчетата чери (техният брой зависи от това колко са воднисти, може да намалите или увеличите броят им) и постепенно добавете зехтина на тънка струйка. Сосът трябва да е кремообразен и гъст. Подправете със сол и лют червен пипер. Може да персонализирате спагетите с любимата ви пикантна подправка или с люто чушле.

Нарежете тиквичките на лентички с избраният от вас уред или остър нож. Добавете към тях соса, разбъркайте хубаво и сервирайте.

Варианти: може да използвате червена чушка вместо доматчетата чери или ½ авокадо вместо орехите.

Да ви е сладко!

Милена Моллова

ПРЕПРАТКИ:

Facebook страница: VeganZona





giudizio

1 коментар: