Преди да преминем към рецептата, нека първо се спрем на производството на тофу. Този процес започва с накисването на жълта соя
за 12 часа. След изтичане на времето, зърната се смилат и пресяват, а получената
каша се вари и прецежда. Течността, която се добива е соево мляко. Соевото мляко на свой ред се подсирва
с калциев сулфат или лимонов сок и се оставя да узрее.
Тофуто има вид и консистенция на сирене, но за разлика от
млечните продукти то е бедно на мазнини и не съдържа холестерол, който е основна
причина за сърдечно-съдовите заболявания. Също така тофуто е бедно на натрий.
Според това колко време е зряло тофуто, то осигурява
6-17% протеини и е добър източник на витамини. Протеините от соя, както и тези
на рибата и месото, съдържат всички незаменими аминокиселини. Следователно хората,
които ядат соеви продукти като тофу, могат да се въздържат от консумацията на
животински продукти.
Виж още: Пълнозърнест и диетичен чипс тортила с гуакамоле
Виж още: Пълнозърнест и диетичен чипс тортила с гуакамоле
Чипс от тофу със сусам и подправки по избор
Необходими
продукти
125 гр. тофу
сусам
морска сол
подправки по избор
Начин на
приготвяне
Нарежете тофуто на много тънки филийки с дебелина около 2
мм, а след това на триъгълници.
Наредете триъгълниците от тофу в тава постлана с хартия за печене. Поръсете всички триъгълници със
сол. Една част от тях може да овкусете със сусам, а друга с подправки по избор (на
снимката съм използвала лют червен пипер, кимион и чесън на прах). Обърнете ги
и повторете операцията.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C в продължение на 15-20 минути, до златисто. Обърнете чипса по средата на времето предвидено за печене. Когато е готов чипсът става хрупкав.
Да ви е сладко!
Милена Моллова
ПРЕПРАТКИ:
0 коментари:
Публикуване на коментар