Признавам
си, че до преди няколко години ядях само сладка тиква; печена, варена или на тиквеник.
Трудно можех да си я представя в солени рецепти. Ето защо, сега съм много
доволна, тъй като преоткрих вкусът й, и започнах истински да й се наслаждавам.
Е, все още има някои солени гозби с тиква, които не са ми по вкуса, но... днешната
крем супа, както и супата от тиква и червено цвекло (виж рецептата тук), се нареждат
сред любимите ми ястия с този плодов зеленчук. Преди да се спрем на рецептата
обаче, нека видим характеристиките на тиквата, какво да гледаме когато я
избираме и как да я съхраняваме.
Тиквата
е едногодишно тревисто растение произхождащо от Централна Америка. Два са
основните вида: голяма бяла тиква известна още като „кестенка“ и мускатна
жълта тиква, наричана още „цигулка“. Тези видове от своя страна се различават
по размер, цвят на кората (жълто-оранжев, зелен, бял ), тип на кората (гладка,
набръчкана или наподобяваща брадавици) и цвят на сърцевината.
Месестата
част е отличен източник на бета-каротин, който освен че се трансформира в
тялото на витамин А, е антиоксидант, който може да противодейства на свободните
радикали, считани за спомагателен фактор за развитието на тумори; съдържа и витамин
Е, който също действа като антиоксидант. Месестата
част и сока на тиквата имат слабителен и диуретичен ефект.
Според
експерти белите тикви са най-вкусни. Разпознават се по нежната месеста част и
тънката кора. Когато избираме разрязана тиква, е хубаво да се спрем на тази, която има влажна и равна повърхност, и ярък цвят. В противен случай, тиквата не е прясна и не
е вкусна. Когато тиквата е много лъскава, най-вероятно е откъсната преди да
узрее и има блудкав вкус.
Обикновено
неразрязаната тиква издържа до 2 седмици на стайна температура и от 2 до 6
месеца на температура между 10-12°,
като се държи далеч от ябълки. Разрязаната на парчета тиква може да се
съхранява в хладилник около 2-3 дни, като преди това се увие във фолио.
Тиквена крем супа с нар и кедрови ядки,
и аромат на портокал
Необходими продукти за 4 порции
800
гр. почистена тиква
200
гр. обелени картофа
1
средно голяма глава лук
1
стрък целина
1 бр.
дафинов лист
1
скилидка чесън
1
портокал
2
с.л. семена на нар
20
гр. кедрови ядки
зехтин
екстра върджин
сол и
черен пипер
Начин на приготвяне
В
дълбока тенджера запържете за около 4-5 минути нарязания лук със 2 с.л. зехтин,
2 с.л. вода и щипка сол. При нужда добавете още малко вода и разбърквайте от време
на време.
Към
лука добавете дафиновия лист, обелените и нарязани на кубчета тиква, картофи,
целина и чесън. Оставете ги да поемат от ароматите си около 2 минути, като
периодично разбърквате. Добавете към зеленчуците 1л. топла вода и гответе
на слаб огън, около 30 минути.
Пасирайте
супата, добавете прясно изцедения портокалов сок и коригирайте на сол и черен пипер.
Сервирайте
като гарнирате с кедрови ядки, семена на
нар и листенце целина.
Да ви
е сладко!
0 коментари:
Публикуване на коментар