петък, 28 октомври 2016 г.

Тиквена крем супа с нар и кедрови ядки, и аромат на портокал


Признавам си, че до преди няколко години ядях само сладка тиква; печена, варена или на тиквеник. Трудно можех да си я представя в солени рецепти. Ето защо, сега съм много доволна, тъй като преоткрих вкусът й, и започнах истински да й се наслаждавам. Е, все още има някои солени гозби с тиква, които не са ми по вкуса, но... днешната крем супа, както и супата от тиква и червено цвекло (виж рецептата тук), се нареждат сред любимите ми ястия с този плодов зеленчук. Преди да се спрем на рецептата обаче, нека видим характеристиките на тиквата, какво да гледаме когато я избираме и как да я съхраняваме.

Тиквата е едногодишно тревисто растение произхождащо от Централна Америка. Два са основните вида: голяма бяла тиква известна още като „кестенка“ и мускатна жълта тиква, наричана още „цигулка“. Тези видове от своя страна се различават по размер, цвят на кората (жълто-оранжев, зелен, бял ), тип на кората (гладка, набръчкана или наподобяваща брадавици) и цвят на сърцевината.

Месестата част е отличен източник на бета-каротин, който освен че се трансформира в тялото на витамин А, е антиоксидант, който може да противодейства на свободните радикали, считани за спомагателен фактор за развитието на тумори; съдържа и витамин Е, който също действа като антиоксидант. Месестата част и сока на тиквата имат слабителен и диуретичен ефект.

Според експерти белите тикви са най-вкусни. Разпознават се по нежната месеста част и тънката кора. Когато избираме разрязана тиква, е хубаво да се спрем на тази, която има влажна и равна повърхност, и ярък цвят. В противен случай, тиквата не е прясна и не е вкусна. Когато тиквата е много лъскава, най-вероятно е откъсната преди да узрее и има блудкав вкус.

Обикновено неразрязаната тиква издържа до 2 седмици на стайна температура и от 2 до 6 месеца на температура между 10-12°, като се държи далеч от ябълки. Разрязаната на парчета тиква може да се съхранява в хладилник около 2-3 дни, като преди това се увие във фолио.

Тиквена крем супа с нар и кедрови ядки, и аромат на портокал

Необходими продукти за 4 порции

800 гр. почистена тиква
200 гр. обелени картофа
1 средно голяма глава лук
1 стрък целина
1 бр. дафинов лист
1 скилидка чесън
1 портокал 
2 с.л. семена на нар
20 гр. кедрови ядки
зехтин екстра върджин
сол и черен пипер

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера запържете за около 4-5 минути нарязания лук със 2 с.л. зехтин, 2 с.л. вода и щипка сол. При нужда добавете още малко вода и разбърквайте от време на време.

Към лука добавете дафиновия лист, обелените и нарязани на кубчета тиква, картофи, целина и чесън. Оставете ги да поемат от ароматите си около 2 минути, като периодично разбърквате. Добавете към зеленчуците 1л. топла вода и гответе на слаб огън, около 30 минути.

Пасирайте супата, добавете прясно изцедения портокалов сок и коригирайте на сол и черен пипер.

Сервирайте като гарнирате  с кедрови ядки, семена на нар и листенце целина.

Да ви е сладко!

Милена


ПРЕПРАТКИ:

Facebook страница: VeganZona

Facebook група: VeganZona: Храна – Здраве -Природа









giudizio

0 коментари:

Публикуване на коментар