Днешната вкусотийка ще е с киноа, затова преди да
преминем към рецептата, нека видим какви са нейните характеристики.
Произхождаща от Южна Америка, киноата често е бъркана за
зърнена култура поради високото ѝ съдържание на нишесте. На практика обаче, тя е свързана със спанака, толкова много, че вкусът на листата им е много
сходен.
Коноата има множество хранителни качества. Тя съдържа протеини, въглехидрати и фибри, както и две есенциални
аминокиселини: лизин и метионин. Последната помага за метаболизма на инсулина. Освен това, тя е богата на витамини и
минерали като магнезий, калций, желязо, витамин С и витамин Е.
Тъй като киноата е много хранителна, нейната консумация
се препоръчва особено на деца, бременни жени, спортисти и пациенти в процес на
възстановяване. Нейното високо съдържание на протеини, макар и не по-високо от
повечето бобови растения, я правят чудесна алтернатива на протеините от
животински произход.
Киноата е без глутен и е лесна за усвояване. Поради всички тези
характеристики тя се смята за подходяща като култура за осигуряване живота на
екипажите в космическите екологични системи (Controlled Ecological Life
Support System) на НАСА.
Въпреки, че киноата не е зърнена култура, можем да я
използваме в кухнята като заместител на ориза, кус-куса, просото... Семената ѝ са покрити с едно горчиво вещество,
самонин, който я предпазва от атаките на птиците. Поради тази причина трябва много хубаво да я измием преди да я сготвим.
Суши с киноа
Явно вече сте забелязали, че в моите рецепти няма захар и
оцет (и двете подкисляват организма), затова ще пропусна разбъркването на
киноата с оризов оцет или захар и оцет, както се прави с ориза на обикновеното
суши.
Тук може да експериментирате и сложите зеленчуците, които
въображението и вкусът ви подсказват, но
все пак, ще спомена тези, които съм използвала аз.
Необходимо ви е:
- малка бамбукова рогозка или няколко пласта алуминиево
фолио, за оформяне на рулата
- остър нож
Необходими
продукти за 2 рула
2 листа от водорасли нори
100 грама киноа
2 изпечени и обелени чушки
½ авокадо нарязано на лентички
няколко тънки лентички бяла ряпа дайкон
майонеза веган – виж рецептата тук *
семена на черен сусам
фина морска сол
* В тази рецепта, съм използвала майонеза направена със сусамово олио вместо слънчогледово, процедурата по правенето обаче, си остава същата.
За сервиране:
соев сос
уасаби
След щателно измиване, киноата се вари във вряла и
подсолена вода за около 15 минути. Готова е когато зрънцата набъбнат и по тях
се появят малки бели кълнчета или както
е описано на опаковката. Ако не е
извряла цялата вода, я изсипете и оставете киноата настрана да изстине.
Разпънете бамбуковата рогозка. Поставете върху нея лист
нори с лъскавата страна надолу и разстелете тънък слой от вече сварената киноа,
като оставите борд около 2 см в горния край.
На 3 см от близкия край наредете по дължина желания
пълнеж. (В сушито на снимката съм сложила: бяла ряпа, чушка, авокадо, майонеза
и черен сусам).
С помощта на розетката, навийте внимателно стегнато рулото.
Ако рулото не се залепи хубаво в горния край, смачкайте няколко зърна киноа или
намокрете с капка вода.
С помощта на много остър нож нарежете рулата на парченца
с дебелина около 2 см.
Сервирайте със соев сос и уасаби.
Ако няма да сервирате веднага, опаковайте рулата във фолио и ги оставете в хладилника за няколко часа.
Да ви е сладко!
ПРЕПРАТКИ:
Facebook група: VeganZona: Храна – Здраве -Природа
Веган суши - Изумително!
ОтговорИзтриване