За блога

Здравей и добре дошъл в моя блог!

Ако четеш тези редове, то вече си направил първата крачка към дълголетието, благоденствието и вътрешния баланс.

Казвам се Милена и съм въодушевена от идеята да направя съдържанието на този блог достъпно за теб. Моята мисия е да дам на читателите си информацията, която им е е необходима, за да поемат контрол над собственото си здраве и значително да подобрят живота си. Тук ще намериш както полезни съвети и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания, така и вкусни и изпитани от мен веган рецепти. Ще се забавляваме заедно, така че да удовлетворим и най-изтънчените и взискателни ценители на добрата кухня. Ще печем ухаещ пълнозърнест хляб със семена, ще се глезим с топли палачинки, а освен тортата и сладките защо пък да не направим за рождения ден на детето бургери и сандвичи с руска салата. Разбира се, изцяло веган. И това не е всичко, в темата с рецепти ще те очакват най-различни здравословни и лесни за приготвяне предястия, супи, яхнии, основни ястия и десерти, но ... без захар, без рафинирани зърнени култури и брашна. Ще научиш с кои продукти да заместиш млякото, яйцата, месото и захарта. Ще разбереш какъв е списъкът с основните необходими покупки, ще си припомниш кои са сезонните плодове и зеленчуци, как да “четеш” етикетите на стоките и още много други.

Читателите с непоносимост към глутена също са добре дошли в нашето виртуално пространство, където ще почерпят нови идеи и нови рецепти.

От години в моето семейство отдаваме особено значение на здравословното хранене, специализирали сме се в приготвянето на вкусни зеленчукови смутита и в отглеждането на  кълнове на най-различни семена в домашни условия. Тук ще намериш всичко, което трябва да знаеш, за един здравословен начин на живот. Ще споделя наученото от мен през годините от многобройните трудове и статии на тази тематика. И не на последно място от посещенията ми на семинари за здравословно хранене и веганство, един от които с участието на известния американски учен Т. Колин Кампбел, автор на бестселъра „Китайското проучване“ – най-изчерпателното проучване за храненето, провеждало се някога, продължило 27 години със сътрудничество на различни университети. Както и семинар с д-р Робърт О. Янг, автор на бестселъра „Чудото рН“, чиято книга ще излезе съвсем скоро на българският пазар от издателство „Ибис“. По този повод бих искала да изразя моя ентусиазъм и вълнение от приноса ми като редактор на „Чудото рН“, тъй като за осъществяването на този проект всички ние вложихме много труд и старание.

Спри се за момент и се замисли колко уникална е физиологията на тялото ти!

Без дори да си даваш сметка за стреса, на който го подлагаш, всяка секунда тялото ти произвежда милиарди нови клетки, дава ти възможност да чуваш, да виждаш, да миришеш, да вкусваш и докосваш, регулира температура си и поддържа онази машина с изключителна и невероятна сила, която е твоят мозък. 

Тялото ти е перфектният резултат от еволюционен процес, започнал преди около 3,6 милиарда години. Всяка една създадена от човека технология бледнее пред него.

То е един прелестен организъм, който притежава фин баланс и разполага със способност да се самолекува.
Въпреки чудотворната си природа, ние често го пренебрегваме, или още по-лошо - злоупотребяваме с него!
Помни обаче, че винаги плащаме цената (понякога дори с лихвата) за направения от нас избор в живота.
Почитай тялото си и го уважавай! То е нещото, което приютява живота ти. Да не се грижиш за него, е като да обидиш самия живот.

Във всеки един момент от съществуването си правим избори: да ядем едно или друго, да се движим или не, да пушим или не, да вземаме лекарства, наркотици, алкохол... От тези избори зависи дали ще имаме добро здраве, или ще живеем с болежки и болести.

Моля те, направи своя избор разумно!

С приятелски поздрав,

Милена Моллова


Този сайт не се явява алтернатива на лекарската консултация. Публикуваните тук материали не могат да се използват като помагало за самодиагностициране и самолечение.