
В научната литература определението за
"вегетариански хранителен режим" се използва за обозначаване на
всички хранителни режими на растителна основа: лакто-ово-вегетариански,
лакто-вегетариански (или ово-вегетариански), веган (100% растителен), въпреки
че в разговорният език под термина "вегетарианство" се има предвид
лакто-ово-вегетарианството.
В тази уводна страница, ще прочетете за
предимствата от избора на този хранителен режим, който нараства с увеличаването
на консумацията на растителната храна, намалявайки животинската и нейните
производни.
Какво
означава "вегетарианец"
Както стана ясно, терминът "вегетарианския
хранителен режим" се използва за обозначаване на всички хранителни режими
на растителна основа, а именно:
Лакто-ово-вегетариански
(ЛОВ)
Хранителен
режим
Един здравословен хранителен режим ЛОВ включва
основно консумацията на разнообразна растителна храна, за предпочитане е
пълнозърнестата или полупълнозърнестата, като например: зърнени култури, бобови
растения, зеленчуци, плодове, ядки и семена, водорасли. Тези, които избират
този режим, също така консумират непряко животински храни като мляко, яйца и
техните производни. От режима са изключени всички видове месо и неговите производни
(бозайници, птици, риба и миди и молюски).
Здравни
аспекти
Изключването на животинската храна и нейните
производни от хранителния режим, води до увеличаване на консумацията на
растителни храни, които осигуряват на организма защитни хранителни вещества, а
в същото време се избягват вредните въздействия върху организма от наситените
мазнини, холестерола, животинските протеини, които са причина за някои основни
хронични заболявания (сърдечно-съдови заболявания, хипертония, затлъстяване ,
диабет, някои видове рак, и т.н.).
Поради същото съображение би трябвало да се
премахнат и непреките животински продукти като млякото и яйцата.
Ако все пак не можете да се откажете от тях, то
те трябва да се консумират в много малки количества, тъй като приемът на
животински храни, богати на калций (млякото и производните му), могат да
компрементират усвояването на желязо.
Лакто-вегетарианстски
(ЛВ)
Хранителен
режим
Една добре планирана диета ЛВ включва основно
консумацията на разнообразна растителна храна, за предпочитане са
пълнозърнестите или полупълнозърнестите, като например: зърнени храни, бобови
растения, зеленчуци, плодове, ядки и семена, водорасли. Тези, които избират
този вариант консумират млечни продукти, но не яйца, месо и неговите деривати
(бозайници, птици, риба и миди и молюски).
Здравни
аспекти
Както при хранителният режим ЛОВ,
изключването на месото от диетата води до увеличаване на приема на растителни
храни, което осигурява на организма хранителни защитни вещества, и позволява да
се избегнат някои вредни ефекти от животинските продукти (наситените мазнини,
холестерола, животинските протеини), които са фактори за някои основни хронични
заболявания (сърдечно-съдови, хипертония, затлъстяване , диабет, някои видове
рак, и т.н.). В сравнение с диетата ЛОВ, с елиминирането на яйцата и техните
производни се намалява още повече приема на животински мазнини, особено
холестерола. Поради същата причина би трябвало да се премахне и млякото. Ако
все пак не можете да се откажете от него, тогава то трябва да се консумира в
много малки количества, тъй като приема на животинска храна, богата на калций
(млякото и производните му), може да компрементира усвояването на желязо.
Веганството
Хранителен
режим
Един вегански хранителен режим или режим на 100%
растителна основа включва голямо разнообразие от растителни храни, за
предпочитане са пълнозърнестите или полупълнозърнестите, като например: зърнени
храни, бобови растения, зеленчуци, плодове, ядки и семена, водорасли. Изключват
се всички животински храни и техните производни (месо, риба, мляко и млечни
продукти, яйца и мед).
Здравни
аспекти
Изключването на всички видове храни от
животински произход и консумацията на растителни храни със защитни функции,
намалява риска от развитието на всички заболявания, свързани със свръх
консумацията на животински храни и липсата на растителни такива
(сърдечно-съдови заболявания, хипертония, затлъстяване, диабет, някои видове
рак, и т.н.), а също така намалява и риска от недостиг на желязо.
Превод: Милена Моллова
Източник: Società Scientifica di Nutrizione Vegetariana
Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, и натурална козметика.
0 коментари:
Публикуване на коментар