Какво и защо?


В научната литература определението за "вегетариански хранителен режим" се използва за обозначаване на всички хранителни режими на растителна основа: лакто-ово-вегетариански, лакто-вегетариански (или ово-вегетариански), веган (100% растителен), въпреки че в разговорният език под термина "вегетарианство" се има предвид лакто-ово-вегетарианството.

В тази уводна страница, ще прочетете за предимствата от избора на този хранителен режим, който нараства с увеличаването на консумацията на растителната храна, намалявайки животинската и нейните производни.

Какво означава "вегетарианец"

Както стана ясно, терминът "вегетарианския хранителен режим" се използва за обозначаване на всички хранителни режими на растителна основа, а именно:

Лакто-ово-вегетариански (ЛОВ)

Хранителен режим

Един здравословен хранителен режим ЛОВ включва основно консумацията на разнообразна растителна храна, за предпочитане е пълнозърнестата или полупълнозърнестата, като например: зърнени култури, бобови растения, зеленчуци, плодове, ядки и семена, водорасли. Тези, които избират този режим, също така консумират непряко животински храни като мляко, яйца и техните производни. От режима са изключени всички видове месо и неговите производни (бозайници, птици, риба и миди и молюски).

Здравни аспекти

Изключването на животинската храна и нейните производни от хранителния режим, води до увеличаване на консумацията на растителни храни, които осигуряват на организма защитни хранителни вещества, а в същото време се избягват вредните въздействия върху организма от наситените мазнини, холестерола, животинските протеини, които са причина за някои основни хронични заболявания (сърдечно-съдови заболявания, хипертония, затлъстяване , диабет, някои видове рак, и т.н.).

Поради същото съображение би трябвало да се премахнат и непреките животински продукти като млякото и яйцата.

Ако все пак не можете да се откажете от тях, то те трябва да се консумират в много малки количества, тъй като приемът на животински храни, богати на калций (млякото и производните му), могат да компрементират усвояването на желязо.

Лакто-вегетарианстски (ЛВ)

Хранителен режим

Една добре планирана диета ЛВ включва основно консумацията на разнообразна растителна храна, за предпочитане са пълнозърнестите или полупълнозърнестите, като например: зърнени храни, бобови растения, зеленчуци, плодове, ядки и семена, водорасли. Тези, които избират този вариант консумират млечни продукти, но не яйца, месо и неговите деривати (бозайници, птици, риба и миди и молюски).

Здравни аспекти

Както при хранителният режим ЛОВ, изключването на месото от диетата води до увеличаване на приема на растителни храни, което осигурява на организма хранителни защитни вещества, и позволява да се избегнат някои вредни ефекти от животинските продукти (наситените мазнини, холестерола, животинските протеини), които са фактори за някои основни хронични заболявания (сърдечно-съдови, хипертония, затлъстяване , диабет, някои видове рак, и т.н.). В сравнение с диетата ЛОВ, с елиминирането на яйцата и техните производни се намалява още повече приема на животински мазнини, особено холестерола. Поради същата причина би трябвало да се премахне и млякото. Ако все пак не можете да се откажете от него, тогава то трябва да се консумира в много малки количества, тъй като приема на животинска храна, богата на калций (млякото и производните му), може да компрементира усвояването на желязо.

Веганството

Хранителен режим

Един вегански хранителен режим или режим на 100% растителна основа включва голямо разнообразие от растителни храни, за предпочитане са пълнозърнестите или полупълнозърнестите, като например: зърнени храни, бобови растения, зеленчуци, плодове, ядки и семена, водорасли. Изключват се всички животински храни и техните производни (месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца и мед).

Здравни аспекти

Изключването на всички видове храни от животински произход и консумацията на растителни храни със защитни функции, намалява риска от развитието на всички заболявания, свързани със свръх консумацията на животински храни и липсата на растителни такива (сърдечно-съдови заболявания, хипертония, затлъстяване, диабет, някои видове рак, и т.н.), а също така намалява и риска от недостиг на желязо.

Превод: Милена Моллова
Източник: Società Scientifica di Nutrizione Vegetariana


Присъедини се към нас, стани член на групата ни във FaceBook (ОТ ТУК), където си говорим за всичко що е НАТУРАЛНО И НОСИ ЗДРАВЕ: здраве от природата, здравословна храна и напитки, и натурална козметика.0 коментари:

Публикуване на коментар